HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Mennyi pénzze...

Mennyi pénzzel kompenzálható egy nemi erőszak?

Először fordult elő, hogy a boszniai háborúban nemi erőszakot elkövetők kifizették a kártérítést az áldozatuknak.

HIRDETÉS

30 ezer bosnyák márkát, azaz nagyjából 5 millió forintot fizetett áldozatának az a két elkövető, akik a boszniai háború idején megerőszakolták a nőt – mondta el Nedžla Šehić szarajevói ügyvéd a BIRN balkáni oknyomozó hálózatnak. Hozzátette azt is, hogy ez volt az első alkalom, amikor Boszniában a tettesek kártérítést fizettek azért a báncselekményért, amit elkövettek a háború idején.

HIRDETÉS

Az 1992 és 1995 között zajló boszniai háborúban számtalan alkalommal követtek el nemi erőszakot a különböző etnikumok tagjai, azonban a legtöbb ilyen eset a boszniai szerb hadsereghez, illetve az országban tevékenykedő szerb paramilitáris alakulatokhoz kötődik. A becslések 10 és 12 ezer közé teszik az áldozatok számát, de olyan becslés is napvilágot látott már, amely szerint 50 ezren lettek nemi erőszak áldozatai. A nemzetközi humanitárius jogot súlyosan sértő cselekményekért felelős személyek megbüntetésére létrejött Nemzetközi Törvényszék – a köznyelvben csak Hágai Nemzetközi Törvényszék – emellett kimondta, hogy a háború idején elkövetett szisztematikus nemi erőszak, illetve a szexrabszolgaság emberiesség elleni bűntett volt. S bár ezt nem sorolják a népirtás körébe, sokak szerint a bosnyák nők ellen elkövetett szervezett, szisztematikus nemi erőszakcselekmények egy nagyobb hadjárat részei voltak.

Hová lettek a délszláv háború eltűntjei? | Magyar Hang

Évtizedek után sem tudni semmit azoknak a sorsáról, akiknek a kilencvenes években veszett nyoma az egykori Jugoszlávia területén. Ráadásul az eltűntekről érkező hírek újra és újra felszaggatják a sebeket, amelyek begyógyítása mintha nem különösebben érdekelné az utódállamok kormányait. Időnként viszont sikertörténetek is akadnak.

A Balkan Insight cikkéből kiderül: a boszniai bíróságok már több tucat ítéletet hoztak a háboú idején elkövetett nemi erőszakcselekmények ügyében, újabban pedig ítéletben kötelezik a tetteseket, hogy fizessenek kártérítést az áldozatuknak. Ezzel a sértettek helyzetét igyekeznek megkönnyebbíteni, akiknek így nem kell külön polgári pert indítaniuk a bíróságon.

Ugyanakkor a mostani eset volt az első, hogy a kártérítést ki is fizették. Ennek kapcsán az ügyvédnő elmondta: nehéz biztosítani, hogy az áldozatok megkapják a pénzt, ugyanis az esetek 95 százalékában az elítélt elkövetők arra hivatkoznak, hogy nincs erre elég forrásuk, illetve már rendelkeztek a vagyonukkal. Tovább nehezíti a helyzetet hogy az ilyen tartozások rendezésére nincs bevett jogi mechanizmus az országban.

HIRDETÉS

Hasonlóan vélekedik Bakira Hasečić, a Nők – a háború áldozatai nevű civil szervezet elnöke is, aki szintén megerősítette, hogy az elkövetők most másokra ruházzák át a vagyonukat, hogy elkerüljék a kártalanítás kifizetését. – Ha van bennük bármiféle lelkiismeret, ha bármi emberi van bennük, önként kellene beleegyezniük a kártérítés kifizetésébe, amire a bíróság kötelezte őket – tette hozzá Hasečić.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,106lájkolóTetszik
2,846követőKövetés
18,900feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Szátokat befogni nem kell félnetek? – Magyar Hang-ajánló

Szűcs Tamás-, Kincses Gyula-, Nemény András- és Gera Marina-interjú. Mi lesz a színházakkal? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Szülési fájdalmakkal a kilencnyilasért: pénteken kezdődik a darts legnagyobb ünnepe

Londonban három héten át dobálják a nyilakat a PDC világbajnokságán. A győztes majdnem 200 millió forinttal és egy kínzó hátfájással lesz gazdagabb.