Még egy hónapig biztosan távoktatás lesz Lengyelországban

Még egy hónapig biztosan távoktatás lesz Lengyelországban

Képünk illusztráció. Digitális távoktatás koronavírus-járvány idején (Fotó MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elhalasztották Lengyelországban az érettségi vizsgákat, azok június 8-án kezdődnek majd, egy hónapig pedig még biztosan távoktatással számolnak – derült ki az MTI híréből. Dariusz Piontkowski oktatási miniszter pénteki bejelentése szerint május 24-éig hosszabbították meg az általános- és középiskolai távoktatást, de az óvodák és bölcsődék sem kezdhetik meg a működésüket.

Piontkowski hozzátette, néhány napon belül közlik, van-e mód arra, hogy az oktatási intézményekben a gyermekfelügyelet valamilyen formáját folytassák. Ezáltal legalábbis a kiskorú gyerekek szülei újra munkába állhatnának akkor is, ha az otthoni munkavégzés nem lehetséges számukra.

Az oktatási miniszter nem zárta ki, hogy még a tanév vége előtt legyen újra hagyományos iskolai oktatás, ezt viszont a járványhelyzet alakulásától tette függővé.

Az érettségi vizsgáknak idén Lengyelországban csak írásbeli része lesz, azokat június 8-án kezdik majd el, a pótvizsgák kivételével pedig a hónap végéig bonyolítják le őket. Magyarországon eközben nem halasztották el az írásbeli érettségi vizsgákat, azok a jelenlegi tervek szerint május 4-én kezdődnek majd.

Lukasz Szumowski egészségügyi miniszter a sajtóértekezleten ehhez hozzáfűzte: napokon belül döntenek a korlátozások esetleges további enyhítésétől. Hétfőn már döntöttek az erdőlátogatási tilalom feloldásáról, valamint a boltok által fogadható vásárlók számának növeléséről.

Lengyelországban pénteken 10 759 koronavírus-fertőzöttet tartottak nyilván, és összesen 453-an haltak meg a járványban.