2030-ra minden negyedik bécsi háztartás napenergiát fog használni

2030-ra minden negyedik bécsi háztartás napenergiát fog használni

Napelemek a Bécsi Agrártudományi Egyetem, a BOKU tetején. (Fotó: WH International Services/Regina Hügli)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az idei esztendőtől évi 15 millió euróra bővítette napelem-támogatási keretét az osztrák főváros. Bécsben ráadásul úgy dolgozták át a szabályokat, hogy mindenki találjon megfelelő támogatást, aki napelemek telepítésén gondolkodik. A cél az, hogy 2030-ra a bécsi háztartások egynegyede napenergiát használjon.

Tavaly novemberig Bécsben összesen 3 300 új napelemes rendszert telepítettek, amelyek összteljesítménye 55 MWp (a megawatt-peak jelentése: a csúcsteljesítmény MW-ban). Ezzel a város túl is teljesítette a 2023-ra kitűzött célját, az 50 megawatt-peak teljesítménybővítést. Év végére városszerte már 8 000 napelemes rendszer működött, amelyek több mint 155 MWp áramot termeltek. Ez 44 ezer háztartás ellátására elegendő és 35 ezer tonnányi szén-dioxidtól kíméli meg a környezetet.

Mivel Bécsnek az a célja, hogy 2030-ra a háztartások egynegyede napenergiát használjon, 2024-től évi 15 millió euróra emelték a város napelem-támogatási keretét. Ráadásul átdolgozták az igénylés szabályait is, így bárki – legyen szó háztartásról, építtetőről vagy vállalkozásról – találhat megfelelő támogatást, ha a napelem-telepítés gondolatával kacérkodik. Ezért 500 kWp-ről 1 000 kWp-re emelték a támogatott napelemrendszerek méretének felső határát, mivel a nagy kiterjedésű rendszerek különösen hatékonyak. Ezeknél az 501 és az 1 000 kWp közötti részre kilowatt-peakenként 150 eurós támogatás igényelhető.

Főleg a bécsi vállalkozások és építtetők számára hasznos, hogy mostantól az önálló mérőhellyel nem rendelkező napelemes rendszerek bővítésére is igényelhető forrás. Ráadásul ezt zöldtető-támogatással is lehet kombinálni, vagyis újabb pénzhez juthat például egy napelemekkel már rendelkező társasház, ha zöldtetőt létesít, amely fölé árnyékolóként újabb napelemeket telepít. Januártól megduplázták a többszintes lakóházak által igényelhető támogatást, és teljes egészében állják azon új építésű épületek napelemrendszereinek költségeit, ahol már kötelező az ilyen telepítés. Ráadásul nemcsak megemelték például a kocsiparkolók fölé telepíthető napelemrendszerek támogatását, de meg is hosszabbították azt 2025 végéig. Az új támogatást tavaly vezették be, kísérleti jelleggel. A parkolók fölé épített napelemrendszerek után kilowatt-peakenként akár 500 eurós támogatást is lehetett igényelni, feltéve, hogy legalább 100 négyzetméteres vagy 15 kWp teljesítményű a rendszer. Szintén könnyítés, hogy a város napelem-támogatását mostantól akkor is lehet igényelni, ha éppen aktuális egy állami pályázati felhívás. Az új támogatási keret 2024. január 15-től áll rendelkezésre.

Címkék: Bécs, napelem