Tombol a hőség, 42 foknál is magasabb hőmérsékletet mérnek Franciaországban

Tombol a hőség, 42 foknál is magasabb hőmérsékletet mérnek Franciaországban

Fotó: Unsplash

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Franciaországban folytatódott szerdán a rendkívüli hőhullám, a meteorológiai szolgálat a korábbi négyről 19 megyére kiterjesztette a legmagasabb szintű készültséget, további 37 megyében másodfokú hőségriasztás van érvényben.

„Az ország déli kétharmadát hosszantartó, intenzív hőhullám uralja. A legmagasabb hőmérsékleti értékek ott szerdán elérik a 40-42 fokot, sőt helyenként még ennél is magasabbak lesznek, és rekordok dőlhetnek meg” – figyelmeztetett a Météo-France, amely szerint a hőhullám várhatóan szerdán és csütörtökön tetőzik. „Franciaország egészét tekintve ez az első alkalom, hogy ilyen intenzív hőhullámot regisztráltak a nyár kései szakaszán” – tette hozzá a Météo-France.

A meteorológiai szolgálat azt is közölte: ismét megdőlt a nyár végi melegrekord, miután az országban augusztus 15-e után még soha nem volt olyan meleg, mint kedden, amikor is az átlaghőmérséklet elérte a 27,1 Celsius fokot. Az előző rekordot, 26,63 Celsius fokot hétfőn mérték. Ez az érték 5,8 fokkal meghaladja az 1991-2020 közötti időszakra vonatkozó, ilyenkor megszokott értéket – közölte a Météo-France.

(MTI)