444: A lengyel parlament felsőháza megtiltaná a Molnak az ottani terjeszkedést

444: A lengyel parlament felsőháza megtiltaná a Molnak az ottani terjeszkedést

Benzinkút a befagyasztott benzinárak után (Fotó: Magyar Hang/Gulyás Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A lengyel parlament felsőháza, a szenátus elfogadott egy törvénytervezetet, amely felmondatná az állami Lotos olajcég és a Mol közötti szerződést 417 lengyelországi benzinkút eladásáról. Erről a 444.hu számolt be egy lengyelországi híradás alapján. Mint arról januárban lapunk is írt, a két cég már január elején megegyezett az üzletről, de a lengyel felsőházi képviselők többsége szerint az ukrán–orosz háború miatt érvényteleníteni kell a megállapodást.

A Donald Tusk által vezetett ellenzéki Polgári Platform által benyújtott törvényjavaslat indoklása szerint a Molban túlzottan erős az orosz befolyás. Mint a portál megjegyezte, a magyar társaságban 3,4 százalékos tulajdonrésze lehet a Budapesten élő Rahimkulov-testvéreknek, illetve a Mol a háború óta is Oroszországból vásárol elsősorban olajat. A Mol magyarországi és szlovákiai finomítói is orosz olajra vannak kallibrálva, ezért a cégnek nem áll érdekében más forrásokra támaszkodni.

Annak ellenére, hogy a szenátus megszavazta az üzlet felmondását, a lengyel kormány várakozása szerint a megállapodást még nyélbe lehet ütni. A felsőházban ugyanis az ellenzéki képviselők vannak többségben, 53:46 arányban. A Mol-üzlet felmondását 53:45 arányban szavazták meg, vagyis csak az ellenzékiek szavazták meg. Ahhoz, hogy a törvénytervezetből igazi törvény legyen, az alsóháznak is el kellene fogadnia, ám ott már a kormányoldalnak van több szavazata.

Mint írták, az állami vagyon kezeléséért felelős lengyel miniszter szerint a törvénytervezet az alsóházon nem fog átmenni, és a Mol hamarosan átveheti a 417 lengyelországi benzinkutat.