A Krímért folytatott harcra szólított fel az ukrán elnök

A Krímért folytatott harcra szólított fel az ukrán elnök

Volodimir Zelenszkij videóüzenete 2022. március 18-án (Fotó: UNIAN)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ukrajnának és nemzetközi partnereinek folytatniuk kell a harcot a Krím visszafoglalásáért – jelentette ki Volodimir Zelenszkij hétfőn, a Fekete-tengeri félsziget orosz megszállásának tizedik évfordulóján. „A mostani, Ukrajna elleni kegyetlen háborút az után robbantotta ki az orosz revansizmus, amikor látták, hogy a világ szemet hunyhat az ilyen bűnök felett” – mondta videoüzenetében az ukrán elnök.

Oroszország március 18-án ünnepli az annektálás évfordulóját, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök jóváhagyta a Krím csatlakozására vonatkozó szerződéstervezetet. Üzenetében Zelenszkij felszólította Ukrajna partnereit, „küzdjenek a nemzetközi jog maradéktalan helyreállításáért”.

– Véget tudunk vetni ennek a háborúnak az ukrán feltételek szerint. Vissza tudjuk fordítani a földünket és a népünket a megszállásból. Felelősségre tudjunk vonni Oroszországot azért, amit tett, de ehhez harcolnunk kell – mondta buzdító üzenetében Ukrajna elnöke. Zelenszkij egyébként egy nappal korábban, vasárnap arról beszélt, a teljes körű orosz invázió két évvel ezelőtti kitörése óta összesen 31 ezer ukrán katona halt meg a háborúban. Ugyanakkor, hogy az oroszok ne tudjanak belőle messzemenő következtetéseket levonni, arról nem szólt, összesen hány ukrán katona sebesült meg a a harcokban.