A Pentagon szerint hatalmas veszteségeik vannak Ukrajnában az oroszoknak

A Pentagon szerint hatalmas veszteségeik vannak Ukrajnában az oroszoknak

Háború Ukrajnában (Fotó: GeneralStaffUA/Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csaknem 80 ezer orosz katona vesztette életét vagy sebesült meg az ukrajnai hadműveletben – közölte hétfőn Colin Kahl, a Pentagon védelmi politikáért felelős államtitkára. Az amerikai tisztségviselő szerint az orosz fegyveres erők rendkívüli veszteségeket szenvedtek el, mert az ukrán hadsereg jól működik és sok támogatást kap. Azt is mondta, hogy Oroszország 3000-4000 páncélozott járművet veszített.

Hivatalos orosz adatok nem állnak rendelkezésre a veszteségekről.

Kahl szerint az ukránok a jelenlegi helyzetben egyértelműen előnyben vannak, különös tekintettel arra, hogy fölényben vannak a harci kedvet és a morált illetően is. Kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nem érte el egyetlen célját sem. Legfőbb célja az ország teljes lerohanása volt, egy kijevi rezsimváltással megszüntetve Ukrajna létét független, szuverén és demokratikus államként. Semmi sem jött össze ebből – hangsúlyozta.

Kahl arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok vadászgépekről kilőhető radarelhárító rakétákat is küldött Ukrajnának. Ez volt az első alkalom, hogy ezt a Pentagon elismerte – írta beszámolójában a CNN. Azt nem árulta el, hogy ezek milyen típusúak, és mikor küldték őket, csak hogy „számos rakétát küldtek”.

Egy védelmi tisztviselő azt mondta a CNN-nek, hogy a küldött rakéta típusa az AGM-88 High-Speed ​​​​Anti-Radiation Missile (HARM) volt, és ez az egyik legnagyobb hatótávolságú rakéta, amit küldtek. „Sok mindent megtettünk annak érdekében, hogy Ukrajna meglévő légiereje a levegőben maradjon és nőjön a képessége” – mondta Colin Kahl a sajtótájékoztatón.