A szerbek azt is felmérik, állampolgáraik melyik gyártó vakcináját hajlandók elfogadni

A szerbek azt is felmérik, állampolgáraik melyik gyártó vakcináját hajlandók elfogadni

A kormányalakítással megbízott Ana Brnabic kormányprogramja ismertetése előtt a szerb parlamentben Belgrádban 2020. október 28-án (Fotó: MTI/EPA/Andrej Cukic)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hétfőtől lehet regisztrálni a koronavírus elleni oltásra Szerbiában, derült ki az MTI híradásából. Náluk viszont nemcsak egy e-mail címet adhatnak meg az érdeklődők, de azt is bejelölhetik, melyik gyártó vakcináját fogadják el és melyikét nem. Emellett számot lehet adni arról is, a jelentkezőnek milyen alapbetegsége van, illetve otthonfekvő beteg-e.

A szerb miniszterelnök, Ana Brnabic azt közölte, január végéig kétmillió vakcina érkezik az országba, ideértve a decemberi szállítmányokat is. Ők nemcsak a Pfizeréből kaptak, eljutott hozzájuk 2400 adag a Szputnyik V vakcinából is, januárban pedig további félmillióra számítanak az oroszoktól.

Eddig közel tízezer embert oltottak be Szerbiában, főleg egészségügyi dolgozókat. December 24-én kezdődött náluk a vakcináció a Pfizer/BioNTech vakcinájával, a kormányfő pedig az elsők közt, nyilvánosan oltatta be magát. A következő hónapokban három szakaszban oltanák be a lakosság felét, azaz nagyjából 3,7 millió embert.