Amerikai-brit külügyminiszteri csúcs: „Nem nyugodhatunk meg addig, amíg Putyin meg nem bukik Ukrajnában”

Amerikai-brit külügyminiszteri csúcs: „Nem nyugodhatunk meg addig, amíg Putyin meg nem bukik Ukrajnában”

Antony Blinken amerikai külügyminiszter (Fotó: Antony Blinken Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szerdán Antony Blinken amerikai és Liz Truss brit külügyminiszter megbeszélést követően közös sajtótájékoztatón beszél Washingtonban. Oroszország tegye lehetővé az ukránok számára, hogy elhagyják azokat a városokat, amelyek az orosz csapatok könyörtelen bombázásával néznek szembe – mondta Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere brit kollégájával, Liz Trussal folytatott washingtoni egyeztetését követően újságíróknak.

A BBC hírösszefoglalója szerint az amerikai politikus hangsúlyozta, biztosítani kell azokat a humanitárius folyosókat, amelyek lehetővé teszik az emberek számára, hogy kimeneküljenek az ostromlott városokból. Blinken megismételte, hogy az Egyesült Államok álláspontja szerint Oroszország indoklás nélkül támadta meg Ukrajnát. Párhuzamot vont az 1942-nen a német támadások elől a londoni metróállomásokon menedéket keresők és a napjainkban Kijevben, az orosz támadások miatt a föld alá kényszerülő civilek között.

A sajtótájékoztatón Liz Truss – hasonlóan Boris Johnson brit miniszterelnökhöz – elítélte a mariupoli szülészeti kórház elleni támadást, amelyet "teljesen gusztustalannak" nevezett. A brit külügyminiszter szerint azt kérdezik tőle, hogy a NATO miért nem vezeti be repüléstilalmat Ukrajna felett. – Az égbolt védelmének legjobb módja az Egyesült Királyság és szövetségesei által biztosított légvédelmi fegyverek alkalmazása – fogalmazott Truss, hangsúlyozva: az Egyesült Királyság arra törekszik, hogy Oroszországot teljes mértékben kizárja a Swift pénzügyi fizetési rendszerből, és egyúttal véget vessen az orosz olaj és gáz felhasználásának a G7 gazdag nemzetek csoportjában. – Nem nyugodhatunk mindaddig, amíg Putyin meg nem bukik Ukrajnában, és vissza nem állítják az ország szuverenitását – hangsúlyozta.