Az EP szerint meg kell kezdeni a csatlakozási tárgyalásokat Moldovával

Az EP szerint meg kell kezdeni a csatlakozási tárgyalásokat Moldovával

Járművek állnak sorban Bendery ellenőrzőpontnál, Transznisztria határán 2022. április 27-én (Fotó: Reuters/Vladislav Culiomza)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén az EP-képviselők megerősítették elkötelezettségüket Moldova jövőbeni EU-tagsága mellett, és sürgették, hogy még az év vége előtt kezdődjenek meg a csatlakozási tárgyalások – tájékoztatott az uniós parlament csütörtökön.

A 448 támogató szavazat, 45 nem és 43 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban az EP-képviselők leszögezték: a moldovai kormány bizonyította eltökéltségét és képességét, hogy teljesítse az Európai Bizottság követelményeit az EU-tagsághoz vezető tárgyalások megkezdéséhez.

Közölték ugyanakkor, hogy a moldovai kormánynak folytatnia kell az ország reformfolyamatait, nemcsak az EU-csatlakozás politikai céljának elérésére, hanem elsősorban a moldovaiak életszínvonalának kézzelfogható javítása érdekében. Az EP sürgette a moldovai politikai szereplőket, hogy törekedjenek konszenzusra a legfontosabb és sürgős reformokkal kapcsolatban, azzal a céllal, hogy az ország jogszabályait mihamarabb harmonizálják az uniós normákkal. A képviselők kiemelten fontosnak tartják a fenntartható és átfogó igazságszolgáltatási és korrupcióellenes reform terén megkezdett munkát, és felszólították a moldovai hatóságokat, hogy folytassák az oligarchák politikai befolyásának csökkentését, a szervezett bűnözés elleni küzdelemmel és a közigazgatási reformmal kapcsolatos munkát.

Hangsúlyozták: Moldova EU-tagsága geostratégiai befektetést jelent az EU számára, és erősíti az európai egységet. Az állásfoglalás szerint az EU-nak és tagállamoknak növelniük kell a Moldovának nyújtott pénzügyi és technikai segítségüket, hogy elősegítsék az ország gyors és hatékony uniós integrációját. Ennek magában kell foglalnia a folyamatban lévő makroszintű pénzügyi támogatás új részletének mihamarabbi folyósítását is – írták.

(MTI)