Az izraeli adatok szerint tömeges méretekben is 95 százalék felett a Pfizer vakcina hatékonysága

Az izraeli adatok szerint tömeges méretekben is 95 százalék felett a Pfizer vakcina hatékonysága

Oltáshoz előkészített Pfizer-BioNTech koronavírus elleni Comirnaty-vakcinák a fővárosi Szent Imre Kórházban 2021. április 12-én (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A felnőtt izraeli lakosság 71 százalékának átoltását követően is 95,3 százalékos hatékonyságot mutat a Pfizer/BioNTech vakcina, a Comirnaty – derül ki a The Lancet orvosi szaklapban megjelent cikkből. 

Az írást ismertető Telex azt írja, a 9,1 millió országban a január 24. és április 3. közötti bő két hónapban 4,7 millió embert oltottak be az amerikai-német fejlesztésű vakcinával, azaz a 16 évnél idősebbek 71 százalékát. A vizsgált tíz hét alatt a járvány 16 éven felüli halottainak száma 1113 volt, 232 ezren kapták el a betegséget, 7694-en kerültek kórházba, közülük 4481-en kritikus állapotba. 

A kutatásból kiderül, a teljes védettséget csak a második oltást követő hetedik naptól számították, és így jött ki a Comirnaty 95,3 százalékos hatékonysága. A halálos kimenetelű betegség esetén még nagyobb volt a hatékonyság, hiszen ebben a tekintetben 96,7 százalékos biztonságot mutatott az oltóanyag, amibe még a legidősebb, a 85 év feletti korosztályt is beleszámították.

Az oltást felvevő 4,7 millió izraeli esetében a betegség tünetmentes lefolyása 91,5 százalékos hatékonyságot mutatott, a tünetes fertőzés esetén 97 százalékos ez a mutató, a súlyos tünetek kialakulása esetén pedig 97,5 százalékos. 

Az átoltottság növekedése minden korcsoportban szoros összefüggést mutatott a fertőzések csökkenésével.

– A fenti adatok alapján a Pfizer/BioNTech vakcinával végzett oltási kampány nagyon hatásos volt a 16 éves vagy idősebb korcsoportokban, beleértve a 85 éveseket és idősebbeket is, minden vizsgált paraméter esetén (a tünetes és tünetmentes fertőzések, a COVID-19 miatti kórházi kezelések, a súlyos kimenetelek és halálozások megelőzése) – erről már Dobson Szabolcs gyógyszerész, egyetemi tanár írt a Koronavírus vakcináció – szakirodalmi tallózó Facebook-csoportban.