Dubaji olajmágnással a klímaváltozás ellen

Dubaji olajmágnással a klímaváltozás ellen

Szultán al-Dzsáber Dubai Expo Cityben 2023. március 15-én (Fotó: AFP via Europress/Karim Sahib)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Még el sem kezdődött, de már azon vitatkoznak, vajon mennyire szerencsés az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) soron következő klímakonferenciáját egy olajnagyhatalom területén tartani. A helyzet ugyanis úgy áll, hogy a november 30-án kezdődő COP28-at az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, Dubajban rendezik meg. Ha ez még nem lenne elég, a károsanyag-kibocsátás csökkentésének ügyét zászlajára tűző, arról évről évre tárgyaló nemzetközi klímakonferencia elnöke ezúttal Szultán Ahmed al-Dzsáber lesz, aki a világ egyik legnagyobb olajkitermelő vállalata, az emírségek állami olajcégének (Adnoc) elnöke. És miközben al-Dzsáber arról beszél, „hatékony megoldásokra van szükségünk ahhoz, hogy 2030-ra 43 százalékkal csökkentsük a károsanyag-kibocsátást”, addig cége 2,7 millió hordó olajat termel ki naponta. Sőt, ha hinni lehet az iparági híreknek, az Adnoc azt tervezi, hogy 2030-ra a jelenleginél napi 600 ezerrel több hordó olajat termel ki, ennek érdekében 150 milliárd dollárt költenek az elkövetkezendő években.

Greta Thunberg a BBC tudósítása alapján teljesen nevetségesnek tartja, hogy a COP-konferencia elnökévé ekkora olajóriás első emberét nevezték ki. Az ismert klímaaktivista úgy látja, ez a komédia megkérdőjelezi az egész ENSZ éghajlatváltozás elleni küzdelmét. Ezzel szemben al-Dzsaber úgy véli, az éghajlatváltozás problémája csak akkor oldható meg, ha az olaj- és gázipar is részt vesz a vitában, és az iparágban szerzett tapasztalata miatt ő ideális személy a cselekvés ösztönzésére, illetve arra, hogy a COP28 konferencia elnöke legyen.

Közben évek óta folyik a vita arról is, milyen sebességgel és mértékben kezdjenek a fosszilis tüzelők kivezetéséhez. A közel-keleti monarchia és más olajtermelő országok, köztük Szaúd-Arábia, Oroszország és az Amerikai Egyesült Államok a teljes leállás helyett a fosszilis tüzelőanyagok termelésének „fokozatos csökkentéséről” beszélnek. Velük szemben az EU egy körülbelül 80 országot tömörítő laza koalíció tagja, amely sokkal keményebb álláspontot képvisel e kérdésben, méghozzá azt, hogy nem lehet kompromisszumot kötni. „Az a célunk, hogy valóban minél előbb feladjuk a fosszilis tüzelőanyagok használatát” – mondta Wopke Hoestra, az éghajlatváltozásért felelős uniós biztos.

De más, a klímát érintő kérdésben sem értenek egyet. Paradox módon az Egyesült Arab Emírségek egyik fő célkitűzése, hogy a világ 2030-ra megháromszorozza a megújuló energiaforrások kapacitását. Noha a legtöbb nagy gazdaság, így a G20 tagjai már most is támogatják ezt a célt, egyes európai nemzetek és az éghajlatváltozás által veszélyeztetett államok kijelentették: csak akkor vállalják a tiszta energia iránti elkötelezettséget, ha a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivonásáról is megállapodás születik.

Ugyancsak komoly adok-kapok várható a tavalyi csúcson körvonalazódó elképzelés tekintetében, hogy pénzügyi alapot hoznának létre a klímaváltozás által leginkább sújtott országok megsegítésére – még az előkészítő tárgyalások is megszakadtak arról, hogyan lehetne létrehozni, és ki vezethetné. Idén pedig attól lehet tartani, hogy a károsanyag-kibocsátásban élen járó, szennyező országok, mint például az Egyesült Államok, teljesen kihátrálnak a kezdeményezésből. Állítása szerint al-Dzsáber kétségbeesetten próbál újra életet lehelni az alap létrehozásába, ezért a héten be is jelentette, hogy hazája ad otthont az ezért felelős bizottság további ülésének.

– Még azokban a kérdésekben is, amelyekben konszenzus van, a COP28-on nehezen lehet majd megállapodásra jutni – véli egyre több szakértő. „Az COP28 előtti, Abu-Dzabiban tartott nemzetközi találkozón is az volt a jellemző a tendencia, hogy a tárgyalásokat nem a bolygó globális felmelegedéstől való megóvásának szándéka, hanem a nemzetközi rivalizálás, a belpolitika és a pénzzel kapcsolatos civakodás vezérli” – írta az ENSZ idei klímakonferenciáját felvezető cikkében a BBC.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2023/45. számában jelent meg november 10-én.