Elhunyt Alekszej Navalnij

Elhunyt Alekszej Navalnij

A Moszkva városi bírósága által közreadott képen Alekszej Navalnij ellenzéki politikus (b) egy üvegkalitkában áll perének tárgyalásán Moszkva városi bíróságán 2021. február 2-án (Fotó: MTI/AP/Moszkva városi bírósága)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A bebörtönzött orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij elhunyt – írja a BBC orosz médiaforrásokra hivatkozva. A TASZSZ hírügynökség a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben található büntetőtelep közlése alapján jelentette a halálhírt.

„2024. február 16-án a 3. számú büntetőtelepen az elítélt Alekszej Navalnij egy séta után rosszul érezte magát, a hivatal képviselői szerint szinte azonnal elvesztette az eszméletét” – áll a börtönszolgálat közleményében, amelyet a Politico idézett. Az intézmény egészségügyi személyzete azonnal megérkezett, és mentőszolgálatot hívtak. A közlemény szerint minden lehetséges módon megpróbálták újraéleszteni Navalnijt, de ezek nem jártak eredménnyel. – A sürgősségi orvoscsoport az elítéltet halottnak nyilvánította. A halál okát vizsgálják – tette hozzá a szövetségi büntetés-végrehajtási szolgálat közleménye. Az állami RT médiaügynökség jól értesült forrásra hivatkozva azt írta, hogy a halált egy leszakadt vérrög okozta. 

Navalnij sajtótitkára még február 6-án közölte, hogy öt nappal korábban megint büntetőzárkába helyezték a Kreml szókimondó bírálóját. Harmadszor tették oda azóta, hogy 2023 decemberében átszállították az orosz sarkvidéken lévő Sarki Farkas börtönbe. Kira Jarmis szerint amióta több mint három évvel ezelőtt bebörtönözték, a mostani volt a 26. alkalom, hogy ily módon büntették Navalnijt, aki a legutóbbival együtt összesen 293 napot töltött volna magánzárkában jelenlegi börtönbüntetése alatt – írja a Szabad Európa. A Meduza.io cikke alapján egyébként arról adott hírt az RTL, hogy a legutolsó büntetőzárkára azután került sor, hogy a Dosszié Központ nevű orosz oknyomozó csoport bemutatta Vlagyimir Putyinnak azt a luxusvilláját, amely Szentpétervártól 185 kilométerre északra, a finn határtól mindössze 31 kilométerre fekszik. 

Navalnijt – aki 2020-ban kis híján belehalt egy Novicsok típusú idegmérgezésbe, amelyért a Putyin elnök utasítására eljáró orosz biztonsági alkalmazottakat teszi felelőssé –2021. január 17-én vették őrizetbe egy moszkvai repülőtéren, amikor hazaérkezett Németországból, ahol a méregtámadás miatt kezelték. Eredetileg szabadság megsértése, csalás és a bíróság megsértése miatt ítélték 12 év börtönre, majd tavaly augusztusi tárgyalásán bűnösnek találták szélsőséges közösség létrehozásában, szélsőséges tevékenységek finanszírozásában és számos más bűncselekményben, és további 19 évnyi fegyházra ítélték.

Alekszej Navalnij valószínűleg Putyin legismertebb kritikusa volt. Az ezredfordulón 2000-től a szociálliberális Jabloko párt tagjaként politizált egészen 2007-ig. Ezt követően bloggernek állt. Több mint egy évtizeden keresztül leplezte le a legfelsőbb orosz hatalom korrupcióját. Videós nyomozásai több tízmillió megtekintést értek el az interneten, YouTube-csatornájának 6 millió feliratkozott követője van. Navalnij regionális kampányirodák hálózatát hozta létre, miután azt tervezte, hogy 2018-ban indul az elnökválasztáson. A szavazásból azonban kizárták. Tényfeltáró munkáját követően számtalan pert indítottak ellene, amelyek többsége gazdasági jellegű volt (adóelkerülés). Börtönbe kerülése előtt Moszkvában élt feleségével, Juliával és két gyermekükkel.