FAZ: megtiltotta a német rendőrség két neonácinak, hogy elutazzanak a budapesti „becsület napjára”

FAZ: megtiltotta a német rendőrség két neonácinak, hogy elutazzanak a budapesti „becsület napjára”

Német Panther típusú harckocsi roncsa a Retek utcában, Budapesten 1945-ben (Fotó: Fortepan/Military Museum of Southern New England)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A frankfurti szövetségi rendőrség megtiltotta két német neonácinak, hogy elutazzanak a budapesti „becsület napi” megemlékezésekre – idézte a német Frankfurter Allgemeine Zeitung napilap hírét a hvg.hu. A beszámoló szerint a rendőrség régóta ismerte a 41 és a 46 éves férfit, akik radikális szélsőjobboldali nézeteikről ismertek. Csütörtökön indultak volna útnak Magyarországra, de a rendőrség közbelépett, és megtiltotta utazásukat. Ehelyett jelentkezniük kell a lakóhelyük szerinti rendőrkapitányságon.

1945. február 11-én a budai várnegyedben körülzárt német-magyar csapatok összehangolt támadást intéztek azért, hogy elérjék az összefüggő német arcvonalat. Ezt a napot, amire „becsület napjaként" hivatkoznak, a magyarországi szélsőjobb egyik legnagyobb eseményeként is számontartják a hatóságok.

A Budapesti-Rendőr-főkapitányság (BRFK) még pénteken közölte, hogy három olyan gyűlést is betiltott, melyek helyszíne a Budai Vár és a Bécsi Kapu területe lett volna. A hvg.hu által is idézett döntést a gyülekezési törvényre hivatkozva azzal indokolták, hogy a helyszín országos jelentőségű történelmi emlékhely, az időpontja olyan nap, ami a nemzetiszocialista diktatúra uralma alatt elkövetett embertelen bűnök áldozataira emlékeztet.

A BRFK határozatai szerint a három betiltott rendezvény közül kettő a kitörésre emlékezett volna, (ezek közül az egyikre hat, a másikra tíz főt vártak a szervezők), míg a harmadik a „neonáci túra ellen” tiltakozott volna, nyolc fővel.