Ferenc pápa: Elég egy billentyűzet a vádaskodáshoz, ítélkezéshez

Ferenc pápa: Elég egy billentyűzet a vádaskodáshoz, ítélkezéshez

Ferenc pápa a vatikáni Szent Péter téren hívők között. Illusztráció. (Fotó: Alfredo Borba/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elnyomástól és igazságtalan mai Krisztusokról szólt Ferenc pápa a nagypénteki meditációkban, melyekről az MTI közölt beszámolót. A keresztút állomáson elhangzott meditációk szövegét most először írta Ferenc. A keresztút a római Colosseum belsejéből az ókori amfiteátrummal szemközti magaslatig halad, a meditációk egyesével a tizennégy stáción hangzanak el. Ferenc pápa a szövegekben arról kérdezi Jézust, miként elviselhetőek a mai ember számára az élet nehézségei. Válasza szerint az Úr mellett kell maradni, ébernek lenni ahelyett, hogy a kényelemben érzéstelenítenénk magunkat.

„A fékeveszett rohanásban és cselekvésben, a tennivalóktól felszippantva, abban a félelemben, hogy nem tudok felszínen maradni vagy a vágy miatt, hogy mindig középpontba helyezzem magam, nem találok időt, hogy megálljak és veled legyek” – szól a meditációkban az ember Krisztushoz fordulva.

A második szövegben a Szentatya arról beszél, hogy mi is keresztet hordunk, olykor nehezeket: betegséget, balesetet, szerettünk elvesztését, érzelmi csalódást, elveszett gyermeket, hiányzó munkát, be nem gyógyuló belső sebet, egy projekt kudarcát, újabb hiábavaló várakozást. A gyógyulást és segítséget szerinte az ima, valamit a szeretet segítheti: „mert aki szeret, nem marad a földön, újraindul. Aki szeret, nem fárad el. Aki szeret, szárnyal.”

Az ötödik állomáshoz írt szöveg szerint az élet kihívásaival szemben sokszor egyedül akarunk megoldást találni, nehezen kérünk segítséget. Félünk tőle, hogy az a benyomás alakul ki: nem vagyunk képesek szinten maradni. „Mi, akik mindig ügyelünk arra, hogy jó benyomást tegyünk, és mutogassuk magunkat” – fogalmazott. Másokat eközben szerinte könnyedén bírálunk: „elég egy billentyűzet a vádaskodáshoz és az ítéletek közléséhez”.

A nyolcadik állomáson a nők a főszereplők: „egyszerűek, nagyok a te szemedben, kicsik a világnak. A nők, akiknek reményt adtál: nincsen szavuk, de hallatják magukat. Segíts elismerni a nők nagyságát, akik húsvétkor hűségesek és közel voltak hozzád, de ma is kiközösítik őket, bántalmazást és erőszakot szenvednek el”. Ferenc pápa a mai emberekhez fordulva úgy fogalmaz: „a világ tragédiáival szemben szívem jeges marad vagy megolvad? Hogyan reagálok a háború őrületére, azon gyermekek arcára, akik nem tudnak többé mosolyogni, az anyákra, akik (gyermekeiket) alultápláltan és éhezni látják, és nem maradt több könnyük?”

Az este negyed tízkor kezdődő keresztútra szokás szerint több tízezer embert várnak, hívőket és turistákat egyaránt. Kiemelt a biztonsági készültség az egész városban és a többi olaszországi templomnál is, ahol szintén keresztutak zajlanak.