Folytatódik a magyarok evakuálása Szudánból

Folytatódik a magyarok evakuálása Szudánból

Az AFPTV 2023. április 20-i videofelvételén fekete füst száll fel a kartúmi nemzetközi repülőtérről (Forrás: AFP via Europress)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb magyar állampolgárokat sikerült biztonságosan evakuálni a heves harcok sújtotta Szudánból – ezt Szijjártó Péter jelentette be hétfőn délelőtt. Többen azonban még mindig a fővárosban vannak.

Az észak-afrikai országban másfél hete kezdődtek meg a harcok a reguláris hadsereg és félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) között, miután megrekedtek a tárgyalások arról, hogy miként integrálják a hadsereg soraiba utóbbi alakulatot. Az összecsapásoknak már több száz halálos áldozata van. A harcok továbbra is a fővárosban, Kartúmban, illetve a nyugati régióban található Darfúrban a legintenzívebbek.

Szijjártó Péter hétfőn délelőtt azt mondta, hogy a franciákkal együttműködve négy magyar állampolgárt már biztonságosan kimenekítettek Dzsibutiba. További három magyar az ENSZ-szel való együttműködés keretében tart egy „biztonságos helyre”, míg másik három Szudánnal határos országok meghatározott határátkelőire megy, ahol konzulok várják őket. A külügyminiszter egyik esetben sem akart konkrét helyszíneket megnevezni, amíg az érintettek nincsenek biztonságban. Kiderült az is, hogy további 5 magyar tartózkodik még a fővárosban, velük folyamatosan tartják a kapcsolatot, amennyire a technikai feltételek ezt megengedik. Többször is ajánlottak már nekik evakuációs lehetőségeket, itt azonban a miniszter felhívta a figyelmet, hogy ilyen esetben mindenki saját felelősségre vesz részt az akcióban és magának kell eljutnia a megadott gyülekezőpontra is. Ezt pedig nem mindenki vállalja, hiszen a harcok hevesek, az utcákon, tereken tartózkodni gyakorlatilag életveszélyes.

Korábban egyébként 14 magyar állampolgárt már kimenekítettek Szudánból. Ők egy búvárkiránduláson vettek részt az ország partjainál, de diplomatáknak sikerült felvenni a kapcsolatot a részben magyar tulajdonban álló szervezőcéggel és a hajó legénységével, majd az egyiptomiak közbenjárásával üzemanyagot szereztek és a hajó Egyiptom felé vette az irányt.

A szudáni helyzet és az ott rekedt uniós és más nemzetiségű állampolgárok ügye az egyik rendkívüli napirendje a hétfői külügyminiszteri tanácsülésnek is.