Gerhard Schröder: Putyin is véget akar vetni az ukrajnai háborúnak

Gerhard Schröder: Putyin is véget akar vetni az ukrajnai háborúnak

Gerhard Schröder (bal szélen) 2018-ban Dimitri Medvegyev akkori orosz miniszterelnökkel és Kirill patriárkával (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vlagyimir Putyin is véget akar vetni az ukrajnai háborúnak, de ez nem olyan egyszerű – mondta a New York Timesnak adott interjújában Gerhard Schröder volt német szociáldemokrata kancellár, aki az elmúlt években orosz energetikai cégek lobbistájaként dolgozott. Az ukrajnai háború kitörése óta volt ez az első alkalom, hogy a Putyinnal hosszú évek óta baráti kapcsolatban álló egykori kancellár nyilatkozott.

A Telex által szemlézett interjúban Schröder egyebek mellett arról beszélt, hogy szerinte ez a háború hiba volt. Schrödernek a kijevi Bucsában történt mészárlásról az a véleménye, hogy azt ki kell vizsgálni, de úgy gondolja, a parancs nem Putyintól, hanem alsóbb szintről érkezett.

A volt kancellár szerint az Ukrajna elleni agresszió ellenére fent kell tartani a kapcsolatokat Moszkvával, mert „egy olyan országot, mint Oroszország, nem lehet hosszú távon sem politikailag, sem gazdaságilag elszigetelni”. Mint megjegyezte: „A német iparnak nyersanyagokra van szüksége, amelyekkel Oroszország rendelkezik. Nemcsak az olajról és a gázról van szó, hanem a ritkaföldfémekről is. És ezek olyan nyersanyagok, amelyeket nem lehet olyan könnyen pótolni.”