Hvg: két, Koszovóban megsérült magyar katona lábát is amputálni kellett

Hvg: két, Koszovóban megsérült magyar katona lábát is amputálni kellett

A NATO parancsnoksága alatt működő koszovói békefenntartó haderő, a KFOR katonái összecsapnak a helyi szerbekkel a polgármesteri hivatal épülete előtt az észak-koszovói Zvecanban 2023. május 29-én (Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nemcsak a hivatalosan közölt egy, hanem két, Koszovóban megsérült magyar KFOR-katona lábát is amputálni kellett – értesült a hvg.hu.

Május 29-én Zvecsanban a véres összecsapássá fajult demonstráció során szerbek nemcsak üveggel, kövekkel támadtak a KFOR-katonákra, hanem házi készítésű robbanószerkezetekkel és fegyverrel is. A zavargásban 27 magyar katona is megsérült, de magyar részről azóta is nagy a hallgatás, alig számolnak be bármiről ezzel kapcsolatban.

Egy amputációról adott ki közleményt a Honvédelmi Minisztérium, de a Hvg.hu úgy értesült, hogy két magyar katonánál is erre volt szükség. Ráadásul értesüléseik szerint egyiküknél ez a beavatkozás elkerülhető lett volna, ha a korábban kapott kezelés során minden szakszerűen történik. Ám a lábamputációhoz vezető kezelés felveti a műhiba gyanúját, illetve azt, hogy a beteg ellátása és kezelése a legszakszerűbben történt-e – ennek kiderítésére információik szerint vizsgálat is indult. Amikor ez utóbbiról igyekeztek információhoz jutni, mindenhonnan visszapattantak kérdéseikkel, miközben a katonák állapotáról a hivatalos kommunikáció is szinte teljesen befagyott. 

Címkék: Koszovó, KFOR