Káosz és még keményebb vezetés jöhet, ha Kim Dzsongun valóban meghalt

Káosz és még keményebb vezetés jöhet, ha Kim Dzsongun valóban meghalt

Kim Dzsongun és Donald Trump Szingapúrban (fotó: REUTERS/Jonathan Ernst)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A nemzetközi média szombat este óta azt találgatja, életben van-e még az észak-koreai vezető. Ha igen, úgy is nagy esély van arra, hogy haldoklik. Ezzel viszont nem egy szabad Észak-Korea jöhet el, hanem újabb katasztrófa.

Újabb őrült versenyfutásba kezdett az Egyesült Államok és Kína. Ezúttal viszont nem a járványhelyzet megoldása van a középpontban, hanem annak kiderítése, mi is történt Észak-Koreában. Hónapok óta most először nem a koronavírusról beszél mindenki az interneten, a vezető téma jelenleg az, hogy életben van-e még az elszigetelt diktatúra vezetője, Kim Dzsongun. Szombat este elárasztották a közösségi médiát a vezető haláláról szóló posztok, a felhasználók mémeket gyártanak és találgatnak, miközben már a lapok is címben hozzák a feltételezett halálhírt.

Egyelőre annyit sikerült kideríteni, hogy a vezetőhöz tartozó speciális, körülbelül 250 méteres vonat az ország keleti partvidékén parkol. Az észak-koreai hírekre specializálódott 38 North nevű portál szúrta ki a járművet egy műholdas felvételen, arra jutva, hogy Kim Dzsongun elhagyta Phenjant, és legkésőbb április 21-e óta egy vonszani bázison tartózkodott. Ugyanakkor nem árul el többet arról, hogy életben van-e a vezető, tette hozzá a 38 North. Vasárnap hajnalban továbbra sem lehet biztosat mondani, és van esély rá, hogy ha meghalt, akkor is várni fognak a bejelentéssel.

Ugyanakkor, ahogy említettük, nemcsak az észak-koreai állami média közlését várhatjuk, hanem azt is, milyen információkhoz jut hozzá a következő órákban és napokban a két világhatalom. Kollégánk, Lukács Csaba szombati cikkében már felidézte észak-koreai személyes tapasztalatait, egyben beszámolt róla, hogy Kína orvosdelegációt küldött Phenjanba. De nemcsak a diktatúrával leginkább jó viszonyt ápoló másik diktatúra érdeklődik a fejleményekről, hanem a Trump-adminisztráció is. Robert O’Brien biztonsági tanácsadó már szerdán arról beszélt, hogy az amerikai kormány nagyon közelről figyeli az eseményeket.

Az elnök ennek ellenére csütörtökön „fake news”-nak nevezte, hogy Kim Dzsongun súlyos állapotban lenne egy április 21-i szívműtét után. A meg nem erősített információk szív- és érrendszeri problémákról szólnak, melyek miatt már korábban eltűnt a nyilvánosság elől a vezető. Még egy olyan fontos rendezvényen sem vett részt, mint amilyen az államalapító Kim Ir Szenről megemlékező április 15-i ünnepség. Ahogy írtuk is, nem Kim Dzsongun lenne az első a családban, aki hasonló problémákkal néz szembe. Apja, Kim Dzsongil 2008-ban kapott szélütést, majd három évvel később szívinfarktus vitte el. Igaz, ő akkor 69 éves volt, fia pedig még csak 36.

Visszatérve Trumpra, a CNN még a hét elején közölte, hogy Kim Dzsongun a balul elsült műtét után az életéért küzdhet. Még egy olyan pletyka is napvilágot látott a New York Post által, miszerint a vezetőt operáló orvos keze túlságosan remegett, és ez okozhatta a problémát. Az amerikai elnök viszont kijelentette, hogy szerinte a CNN híradása hamis és inkorrekt volt, „remélem, hogy ez egy inkorrekt beszámoló volt”.  Hozzátéve, hogy jó kapcsolatban vannak Észak-Koreával, ő személyesen is Kim Dzsongunnal, és reméli, jól van. Arra viszont már nem volt hajlandó válaszolni, hogy kapcsolatban van-e Phenjannal, tájékoztatták-e valamiről.

Az említett jó kapcsolat persze viszonylagos, de tény, hogy a kezdeti kardcsörtetés után Trump egyszer csak olyasmit hozott össze, amit az Egyesült Államok korábban nem: személyes találkozót, sőt, nyilvános sajtóeseményt Kim Dzsongunnal. Utóbbin kérdezhetett külföldi újságíró először szabadon a világtól elzárkózó állam vezetőjétől.

Kim Dzsongun eltűnt, kínai orvosok mentek hozzá | Magyar Hang

Egy ideje viszont már nincs a nyilvánosság előtt a diktátor, ami már múlt héten találgatásokra adott okot. A vezetőt utoljára április 11-én lehetett látni, amikor is a Koreai Munkapárt Központi Bizottságának találkozóján vett részt. Az állami média viszont április 22-én még közreadott egy hírt arról, miszerint Kim Dzsongun levelet küldött Szíria vezetőjének, Bassár el-Aszadnak, és háláját fejezte ki Kim Ir Szen köszöntéséért.

Szombaton aztán a Hong Kong-i HKSTV alelnöke, King Feng tájékoztatta arról a közel 15 milliós Weibo-követőtáborát: Kim Dzsongun életét vesztette. Ő ezt egy „nagyon megbízható forrásra” hivatkozva írta, a korábbi kínai külügyminiszter unokahúgaként pedig valószínűleg tényleg elsőkézből értesülhet a történésekről. A japán sajtó eközben azt közölte, hogy Kim „vegetatív állapotban” van, és meglehet, ha még él, akkor is haldoklik. Az észak-koreai média viszont eddig semmit nem közölt, és lehet, legkorábban hétfőig nem is fog. Mint többen írták, amikor Kim Dzsongil 2011-ben meghalt, erről is csak több mint 48 órával később számoltak be.  

Ha viszont Kim Dzsongun valóban meghalt, az valószínűleg nem az észak-koreai állam demokratizálódását, hanem egy újabb nemzetközi válsághelyzetet hozhat, ez pedig csak súlyosbítaná a koronavírus-járvány miatti jelenlegi katasztrófát. Az amerikai különleges erők nyugalmazott ezredese, David Maxwell a Military Times-nak egyenesen azt mondta: kaotikus állapotok jöhetnek, amikhez képest még Irak és Afganisztán is elhalványul majd. Nemcsak polgárháborús állapotok robbanhatnak ki, de menekülttömegek indulhatnak meg Dél-Korea, Kína és az Egyesült Államok irányába. A határokat viszont feltehetőleg továbbra is rendkívül szigorúan védené a világ egyik legnagyobb, 1,2 milliós személyi állományával rendelkező haderő, különösen a jelenlegi járványhelyzetben.

Maxwell azt is hozzátette, nem tudni, Kim Dzsongun egyáltalán felkészített-e valakit arra, hogy átvegye a helyét. Jelenleg erre a szerepre a lánytestvére, Kim Jodzsong a legesélyesebb, ő pedig egy ideje már megjelent az észak-koreai nyilvánosságban, sőt, már a saját neve alatt jelentet meg közleményeket. Az bizonytalan, hogy női vezetőként lenne-e esélye, még így is, hogy a Kim-dinasztia tagjaként kerülne hatalomra.

Nem azért persze, mert Kim Jodzsong a testvérénél visszafogottabb politikus lenne, sőt. Azt láthattuk, hogy a jelenlegi vezetőnek kegyetlen, még a saját családját is érintő leszámolások kellettek a hatalma biztosításához, ez pedig fokozottan igaz Kim Jodzsong esetében, aki egyébként erősen elkötelezett a fegyverfejlesztés iránt. A totalitariánus rezsimek szakértője, Natasha Lindstaedt arról beszélt a Daily Mirrornak, hogy Kim Jodzsong akár sokkal könyörtelenebb vezető is lehet majd bátyjánál. Szerinte egyáltalán nem jelentene akadályt, hogy nőről van szó, a 31 éves politikus rögtön abba a szerepbe kerülne, mint Kim Dzsongun. Tehát már-már nem is emberi lényként, hanem istenszerű figuraként tekintenének rá, akinek minden tette hazája felvirágoztatását szolgálja.

Kim Jodzsong egyébként Kim Dzsongil ötödik és egyben legfiatalabb gyermeke, életrajza szerint informatikát tanult a Kim Ir Szen Egyetemen. Ennél is többet jelenthet, hogy a jelek szerint régóta ő áll a legközelebb Kim Dzsongunhoz, miután 1996 és 2000 között is együtt tanultak Svájcban, a lehető legnagyobb elszigeteltségben. A lánytestvéren kívül esélyes lehetne még a pozícióra a névleges államfő, Cso Rjong He is, aki egyébként Kim Jodzsong apósa.

Kim Dzsongun különvonata már megvan | Magyar Hang

Szombat óta Kim Dzsongun egészségi állapotát - és azt, hogy egyáltalán életben van-e még az észak-koreai diktátor - találgatja a világsajtó. Egyelőre annyit sikerült kideríteni, hogy a vezetőhöz tartozó speciális, körülbelül 250 méteres vonat az ország egyik keleti partvidéki városának közelében parkol.