Karintiai választás: vereség ízű győzelmet aratott az SPÖ

Karintiai választás: vereség ízű győzelmet aratott az SPÖ

Karl Nehammer osztrák kancellár (Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Unser Martin, unser Martin!” – zúgott vasárnap este az Osztrák Néppárt (ÖVP) klagenfurti eredményváró rendezvényén az ORF osztrák köztelevízió riporterének bejelentkezése alatt. A jelenlévők Martin Grubert, az ÖVP listavezetőjének harmadik helyét ünnepelték hangosan a tartományi választás után. Gruber – a reggeli adatok alapján – 17 százalékos eredménye nagy meglepetést keltett. A közvélemény-kutatások a negyedik helyet sem tartották kizártnak, mi több, egy számjegyű eredményt is lebegtettek. Karintiában – ahol megoszlanak a jobboldali szavazatok – igen nagy szó ez az eredmény. A sikerből pedig Karl Nehammer osztrák kancellár sem akart kimaradni: estére ő is befutott az egyik klagenfurti vendéglátóhelyen ünneplők közé.

Noha a szociáldemokrata (SPÖ) Peter Kaiser a 38,9 százalékos eredményével magabiztosan győzött, a választás után mégis gyászos volt a hangulat a pártnál. Kaiser ugyanis mintegy 9 százalékpontot veszített 2018-as eredményéhez képest. Az ORF közszolgálati televíziónak arról beszélt, hogy vállalja ezért a felelősséget.

Mögötte, a második helyen a többek szerint populista, országosan felfelé ívelő pályán lévő Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) listája végzett. A párt szeretett volna közelebb kerülni a szocdemekhez, de Erwin Angerer 24,6 százalékos eredménye így is a legjobb Jörg Haider tartományi kormányfői eredménye óta – hívta fel a figyelmet a Die Presse.

A harmadik helyen az előrejelzettnél nagyobb különbség alakult ki a már említett ÖVP és a Team Kärnten listái között. Ennek oka a Néppárt vártnál sokkal jobb szereplése. Ám a Team Kärnten így is begyűjtötte a szavazatok 10,1 százalékát, ez lényegében a szavazatainak és mandátumainak megduplázását is jelenti.

Más vonatkozásban ugyanakkor igazolódtak a kutatók várakozásai: a Zöldek és a liberális NEOS ezúttal sem lesz jelen a karintiai tartományi parlamentben. Mindkét párt jóval alatta maradt az 5 százalékos választási küszöbnek (Zöldek: 3,9 százalék; NEOS: 2,6 százalék).

A 36 tagú tartományi parlamentben 15 hely jut az SPÖ-nek, 9 az FPÖ-nek, 7 az ÖVP-nek és 5 a Gerhard Köfel által vezetett TEAM Kärnten listának. A győztesnek koalíciós partnerre lesz szüksége, eddigi az Osztrák Néppárttal közösen kormányzott.

Mint arról szombati cikkünkben részletesebben írtunk, a karintiai választás az SPÖ vezetési válsága miatt országos téttel is bírt. A szociáldemokratákat jelenleg irányító Pamela-Rendi Wagner körül ugyanis fogyni látszik a levegő, egyre nagyobb a párton belüli elégedetlenség vele szemben. Rendi-Wagner vasárnap este úgy értékelt, hogy a párton belüli vitákból a rivális pártok voltak képesek profitálni.

Áprilisban Salzburg tartományban tartanak választást.