Közvetlen irányítása alá venné az orosz haderő a Wagner-csoportot

Közvetlen irányítása alá venné az orosz haderő a Wagner-csoportot

A Concord (a Wagner orosz zsoldoscsoport vezetőjéhez, Jevgenyij Prigozsinhoz köthető cég) sajtószolgálatának Telegram-fiókján 2023. május 20-án közzétett felvételen Jevgenyij Prigozsin egy orosz nemzeti zászlót tart a Wagner-csoport zászlóit tartó katonái előtt Bahmutban (Fotó: AFP via Europress)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Úgy tűnik, hogy az orosz védelmi tisztviselők és az orosz privát katonai alakulat, a Wagner-csoport között hónapok óta tartó belharcok után a Kreml átvenné a Wagner közvetlen irányítását – írja vasárnapi cikkében a BBC.

A brit közszolgálati adó beszámolója szerint ennek jele, hogy Nyikolaj Pankov helyettes védelmi miniszter szombaton azt mondta, hogy az „önkéntes alakulatokat” arra fogják kérni, közvetlenül a védelmi minisztériummal kössenek szerződést. A homályosan megfogalmazott nyilatkozatról széles körben úgy vélik, hogy a Wagner-csoportot célozza.

Vasárnap azonban a Wagner főnöke, Jevgenyij Prigozsin egy dühödt nyilatkozatban közölte, hogy erői bojkottálni fogják a szerződéseket.

A katonai magáncsoport jelentős szerepet játszik az ukrajnai invázióban az orosz erők oldalán harcolva. Prigozsin azonban – akiről azt mondják, hogy saját politikai ambíciói vannak – hónapok óta nyilvános vitába keveredett Szergej Sojgu védelmi miniszterrel és Valerij Geraszimov katonai vezetővel. Többször vádolta a párost hozzá nem értéssel és az Ukrajnában harcoló Wagner-egységek szándékos alulellátásával.

A múlt héten a csoport elrabolta az orosz hadsereg egyik magas rangú parancsnokát, Roman Venevitin alezredest, miután azzal vádolta őt, hogy tüzet nyitott egy Wagner járműre Bahmut közelében. Az alezredest később szabadon engedték, aki egy orosz katonai bloggerek által megosztott videóban azzal vádolta a csoportot, hogy fegyverlopással „anarchiát” szít az orosz frontvonalakon, arra kényszeríti a mozgósított katonákat, hogy szerződést kössenek a csoporttal, és megpróbálnak fegyvereket kizsarolni a védelmi minisztériumtól.

Az ügy érdekessége Vlagyimir Putyin „hallgatása”, és az, hogy semmilyen retorziót nem alkalmaz Prigozsinnal szemben. Az okokat csak találgatni lehet. Mark Kimmitt, az amerikai haderő nyugalmazott dandártábornoka ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta a CNN hírtelevíziónak, hogy a korábbi kapcsolatukra tekintettel Putyin még mindig adósa lehet Prigozsinnak. De ennél is fontosabb, hogy távolságtartásának az is oka lehet, hogy a Wagner egységei sokkal jobban teljesítenek Ukrajnában, mint a reguláris orosz erők, ezért hagyja annak vezetőjét, aki egyre inkább egyfajta nacionalista, trumpi retorikát alkalmaz. Másrészt Putyin potenciális politikai jelöltet láthat Prigozsinban, és épp ezért inkább közel akarja magához tartani.