Kreml: Oroszországba látogat szerdán Kim Dzsongun

Kreml: Oroszországba látogat szerdán Kim Dzsongun

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által 2023. szeptember 8-án közreadott képen Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke beszél a Hős Kim Kun Ok nevû taktikai nukleáris támadó tengeralattjáró vízre bocsátási ceremóniáján egy meg nem nevezett helyszínen szeptember 6-án (Fotó: MTI/AP/KCNA/KNS)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vlagyimir Putyin orosz elnök meghívására Kim Dzsongun, a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság államügyeinek elnöke az elkövetkező napokban hivatalos látogatást tesz az Oroszországi Föderációba közölte – a Kreml sajtószolgálatára hivatkozva az MTI.

Korábban a Bloomberg amerikai hírügynökség az orosz Távol-keleti Szövetségi Körzet egy meg nem nevezett tisztségviselőjére hivatkozva azt írta, hogy a két vezető szerdán találkozhat egymással. Putyin hétfőn Vlagyivosztokba érkezett a Keleti Gazdasági Fórum alkalmából. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője ezt megelőzően közölte: nem szerepel a tervek között, hogy a két vezető ennek a rendezvénynek az alkalmából folytat majd megbeszélést.

Peszkov hétfőn Vlagyivosztokban a Rosszija 1 televíziónak azt mondta, hogy Putyin „a napokban találkozhat” Kimmel, és mind a küldöttségek részvételével, mind négyszemközt tárgyal majd észak-koreai vendégével, akinek tiszteletére hivatalos vacsorát is tervez adni. A szóvivő azt mondta, hogy a felek „elsősorban a kétoldalú kapcsolatokról tárgyalnak majd”. „A KNDK a szomszédunk. És természetesen, mint minden szomszéddal, kötelességünknek tartjuk, hogy jó, kölcsönösen előnyös kapcsolatokat alakítsunk ki vele. Most ezt tesszük, és ezt teszi Putyin orosz elnök nagyon következetesen” – mondta Peszkov.

Kim 2019 áprilisában már járt Vlagyivosztokban a páncélvonatján. 2011-ben történt hivatalba lépése óta az volt az első oroszországi látogatása. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter júliusban Phenjanban járt, ahol a koreai háború befejezésének 70. évfordulója alkalmából megtartott rendezvényeken vett részt, felkeresett egy haditechnikai kiállítást, és Kimnek átadta Putyin üzenetét.

A dél-koreai hírszerzés szeptember 4-én azt az értesülést közölte, hogy Sojgu Észak-Koreával és Kínával közös haditengerészeti gyakorlat megtartását javasolta az észak-koreai vezetőnek. Erre reagálva a moszkvai katonai tárca vezetője kijelentette, hogy Oroszország minden szomszédjával tarthat közös katonai manővereket, ami alól Észak-Korea sem kivétel. „Mindenkivel tárgyalunk erről, beleértve a KNDK-t is. Miért ne? Ők a szomszédjaink. Jobb békében és harmóniában élni a szomszédjainkkal, különösen egy ilyen szomszéddal, amellyel elég sok minden köt össze bennünket, mind a történelemben, mind az életben – fogalmazott Sojgu.