Megtámadtak egy iraki katonai támaszpontot

Megtámadtak egy iraki katonai támaszpontot

Képünk csak illusztráció! Az iraki síita Népi Mozgósítási Erőkhöz tartozó Harakat an-Nudzsaba milícia fegyveresei főhadiszállásuk kapuja előtt 2024. január 4-én, miután amerikai dróntámadás érte a Bagdad lkeleti részén lévő bázist. (MTI/EPA/Ahmed Dzsalil)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Támadás, biztonsági források szerint légicsapás érte az iraki Népi Mozgósítási Erők (PMF) kalsói támaszpontját pénteken – írja az MTI.

A PMF azt közölte, hogy nagy robbanás történt a Bagdadtól mintegy 50 kilométerre található bázisán, amely személyi sérülést és anyagi kárt egyaránt okozott. Kórházi források szerint egy katona meghalt, hat pedig megsebesült. A The Guardian az AFP hírügynökségre hivatkozva azt írta, a találat felszerelést, fegyvereket valamint járműveket ért, és nyolcan sebesültek meg. Egyelőre nem tudni, hogy ki követte el az akciót, az Egyesült Államok közölte, hogy nem az amerikai hadsereg áll a támadás mögött.

Az ügy előzménye, hogy április 13-án Irán mintegy háromszáz drónt és rakétát indított Izrael ellen. Teherán azt állította, hogy a támadás válasz volt a szíriai konzulátusa elleni feltételezett izraeli támadásra, amely 13 ember halálát okozta. Izrael sem késlekedett, Iránt még péntek hajnalban érte dróntámadás, amelynek célpontja egy olyan légibázis volt, amelynek közelében nukleáris létesítmény is van. Arról, hogyan folytatódhat az izraeli-iráni konfliktus, Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója nyilatkozott lapunknak, erről ITT olvashat.

Címkék: Irak, légitámadás