Az oroszok szerint ukrán hadifoglyokat szállító gép zuhant le

Az oroszok szerint ukrán hadifoglyokat szállító gép zuhant le

Lezuhant orosz Il-76 Belgorod megyében (Fotó: Anton Gerashchenko/X)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lezuhant egy orosz Il-76-os katonai szállítórepülőgép, a fedélzetén 65 ukrán hadifogollyal, valamint hatfőnyi személyzettel és 3 fogolykísérővel az oroszországi Belgorod régióban – közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium. A tárca szerint a hadifoglyokat fogolycserére szállították. 

Vjacseszlav Gladkov, Belgorod megye kormányzója közölte, hogy mind a 74 ember, aki a repülőn tartózkodott, életét vesztette. Az Il-76-os Jablonovo községtől mintegy öt-hat kilométerre zuhant le. A földön személyi sérülés nem történt. A TASZSZ hírügynökség szerint a repülőgép lezuhanásának helyszínére mentőegységek érkeztek, a történtek okának megállapítására az orosz légierő vizsgálatot indított.

Három nyugati gyártmányú rakéta találta el az ukrán hadifoglyokat szállító repülőgépet – jelentette ki Andrej Kartapolov, az orosz parlament alsóháza védelmi bizottságának elnöke szerdán Moszkvában. Kartapolov a Vesztyi FM orosz hírrádió beszámolója szerint azt hangoztatta, hogy a vizsgálatnak még meg kell állapítania, hogy a gépet amerikai Patriot vagy német IRIS-T rakéták semmisítették-e meg. „Ukrajna vezetése tökéletesen tisztában volt az előkészületben lévő cserével, tájékoztatást kapott róla, hogy a foglyokat hogyan fogják szállítani” – mondta. Leonyid Szuckij, a külügyi bizottság elnöke az Egyesült Államokat és az Európai Uniót tette felelőssé a hadifoglyoknak „a levegőben történt kivégzéséért”. Vjacseszlav Vologyin házelnök elrendelte az amerikai Kongresszushoz és a német Bundestaghoz intézendő felhívás megszövegezését, annak érdekében, hogy a képviselők ráébredjenek, kiket finanszíroznak. Szerda reggel Belgorod megye légterében az orosz légierő lelőtt egy ukrán drónt, majd a régió székhelyén rakétariadót rendeltek el.

Az ukrán vezérkar szerint viszont a gép rakétákat szállított orosz SZ–300-as légvédelmi rendszerekhez. Hadifoglyokról nem tettek említést – írja az ukrán Ukrainszka Pravda

(MTI)