Lukasenka lehet, öngólt rúgott azzal, hogy beengedte a Wagner-csoport zsoldosait

Lukasenka lehet, öngólt rúgott azzal, hogy beengedte a Wagner-csoport zsoldosait

Vlagyimir Putyin orosz és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök hokimezben ül a lelátón a Putyin kezdeményezésére 2011-ben megalakult Éjszakai Jégkorongliga (Night Hockey League, NHL) egyik barátságos mérkőzésén a Szentpétervár közelében fekvő Sztrelnában 2021. december 29-én. (MTI/AP/Pool BelTA/Andrej Sztasevics)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Aljakszandr Lukasenka lehet, hogy öngólt rúgott azzal, hogy beengedte a Wagner-csoport zsoldosait Belaruszba, ugyanis így Putyin még inkább ellenőrzése alatt tudja őt tartani, és ha akarja, az orosz magánhaderő katonáival akár el is mozdíthatja őt a posztjáról – mondta lapunk Reptér című külpolitikai műsorában Mitrovits Miklós. Az NKE Közép-Európa Kutatóintézetének polonista tudományos főmunkatársával többek között arról beszélgettünk, milyen fenyegetést jelent Lengyelország, a régió és a NATO számára a Wagner-csoport több ezer Belaruszba „telepített” zsoldosa? Miért ennyire felfokozott a hangulat a wagneresek miatt, és vajon mit akarhat Putyin Lukasenkával?

A NKE szakértője arról az esetleges fogatókönyvről is beszélt, hogy Putyin gondolkodhat úgy is, ha netán az ukrán fronton Oroszország vereséget szenvedne, akkor Fehéroroszország bekebelezésével győzelemként adhatná el otthon a háborút. Ezzel a húzásával az orosz elnök egyúttal borsot törne Lengyelország, Litvánia és a NATO orra alá, mert így sikerülne kitolnia Oroszország határait egészen odáig, ameddig sem Varsó, sem Vilnius, sem az északatlanti katonai szövetség nem örülne neki. Fontos itt megjegyezni, hogy Belarusz föderatív államszövetségben áll Oroszországgal, és már csak emiatt is Lukasenka, rezsimje és maga az ország is egyre jobban függ a Kremltől.

Vajon Lengyelország és Litvánia mit tehetnek akkor, ha Oroszország bekebelezné Fehéroroszországot? „Sok mindent nem, maximum csak akkor, ha orosz egységek megtámadnák őket. Ez a potenciális veszély jó arra, és Putyin erre rá is játszik, hogy félelmet keltsen a lengyel és a litván társadalomban. Tudják, hogy választások jönnek Lengyelországban, így a lengyel társadalom megosztásával a választási kampány hangnemén is durvíthatnak az orosz megnyilatkozások” – összegzett lapunknak Mitrovits Miklós.

Ezzel összefüggésben ugyancsak érdekes kérdés, mennyire reális Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő azon állítása, hogy a wagneresek akár illegális bevándorlónak is kiadhatják magukat, hogy így szivárogjanak be Lengyelország és az EU területére, ezért kell különösen figyelni a keleti határoknál. Az NKE kutatója szerint a wageneresek megnyilatkozásaiból ítélve mindent bevetnek, hogy dezinformáljanak, ugyanakkor csak akkor történne bármi, ha az oroszok megtámadnák a lengyeleket vagy a litvánokat, ezt viszont senki sem akarja.

Változott-e bármit a lengyel-magyar viszony? Az elhidegülés ellenére van-e bármiféle együttműködés uniós ügyekben a magyarok és a lengyelek között? Hogy alakulhat a lengyel-magyar viszony, ha ősszel az ellenzék nyerné a lengyel parlamenti választásokat? Lengyelország hogy áll az uniós forrásokkal? Ezekről is beszélgettünk Reptér című műsorunkban, amit alább tudnak teljes egészében meghallgatni.