Maketten gyakorolják Tajvan lerohanását?

Maketten gyakorolják Tajvan lerohanását?

Hongkong melletti szolidaritási tüntetés Tajpej emblematikus részén, a Hszi-mendingen. Ők lesznek a következők? (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Belső–Mongóliában, vélhetően egy titkos kínai katonai bázison felépítettek egy makettet, ami Tajpej egyik kulcsfontosságú kormányzati területére hasonlít – számolt be róla műholdfelvételek alapján a Business Insider magazin. A felvételek alapján úgy tűnik, Kína egy sivatagi helyszínen felépítette Tajvan fővárosának azt a részét, ahol az elnöki hivatal és más kormányzati épületek találhatók. Az észak-kínai Alasa Meng területén, a sivatagban található helyszínről készült képek a héten kezdtek el keringeni a közösségi médiában. Joseph Ven tajvani biztonságpolitikai elemző hétfőn tette közzé a műholdképet, valamint a valós terület térképét Tajpejben. Az elemző szerint ezen az újabb maketten – a környező területi sajátosságok okán – a légi bombázást és a tűzérségi belövést gyakorolhatják a kínai katonák.

Az igazi helyszínnel összehasonlítva a makett viszonylag valósághűnek tűnik, az utak és az elnöki hivatal környéke nagyon hasonlít a valódi területre. A Planet Labs által a Business Insiderhez eljuttatott műholdfelvételek azt mutatják, hogy az épületek legalább 2022 decembere óta készen állnak. Ez már nem az első hasonló eset, hiszen még tíz éve, 2014-ben a The Diplomat arról írt: egy másik, ám szintén belső-mongóliai helyszínen felépült a tajvani elnöki hivatal mása is. A kínai CCTV 2015 júliusában bemutatott egy videót, amelyen kínai katonák gyakorolták a másolaton az ostromot.

Tajvan szigetét (az ország hivatalos neve Kínai Köztársaság) egyébként egy 161 kilométer széles szoros választja el a Kínai Népköztársaságtól. Utóbbi igényt tart a területre, és jó ideje katonai fenyegetéssel és egyéb, egyre növekvő nyomásgyakorlással próbál egyre nagyobb befolyást szerezni a Magyarország területénél nagyjából háromszor kisebb, de 23 milliós lakossággal rendelkező szigeten.

A nagy testvér közeledése nem okoz osztatlan örömet a szigeten: míg 1994-ben a lakosság 45 százaléka kettős identitásúnak (kínainak és tajvaninak), 26 százaléka csak kínainak mondta magát (és csak minden ötödik ember vallotta magát tajvaninak), ez mára gyökeresen megfordult. Most már az emberek csaknem kétharmada állítja magáról, hogy tajvani, kettős identitást 30 százalék vallott be, és alig 3-4 százalékra csökkent a magukat csak kínainak tartók aránya.

Idén januárban a választáson is a függetlenségpárti jelölte szavaztak az emberek a Kína által támogatott rivális ellenében. A szegény bányászcsaládból származó, orvosi végzettséggel rendelkező Laj Cseng-tö elnököt (Demokrata Haladás Pártja) májusban fogják beiktatni.

 

 

Címkék: diplomácia, Kína, Tajvan