Már szabadlábra is helyezték a volt skót kormányfőt

Már szabadlábra is helyezték a volt skót kormányfőt

2019. szeptember 18-án Berlinben készített kép Nicola Sturgeon skót miniszterelnökről (Fotó: MTI/AP/Markus Schreiber)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vasárnap kora este szabadlábra helyezték Nicola Sturgeon volt skót miniszterelnököt, akit a nap folyamán korábban őrizetbe vettek a hatóságok – jelentette az MTI. Ugyan a rendőrség nem nevezte nevén a Skót Nemzeti Párt (SNP) politikusát, az őrizetbe vételt Sturgeon megerősítette.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a volt skót kormányfőt az SNP pártfinanszírozásával kapcsolatban felmerült csalási gyanú ügyével összefüggésben vették őrizetbe a hatóságok. Sturgeon sajtósa szerint a politikus vasárnap, előzetes egyeztetés alapján, „meghallgatás céljából” megjelent a rendőrségen, ahol őrizetbe vették és kihallgatták a Branchform művelettel összefüggésben.

A skót rendőrség Operation Branchform elnevezéssel indított vizsgálatot az SNP gyanús pártfinanszírozásával kapcsolatos ügyében. Sturgeon szóvivőjének vasárnap esti nyilatkozata szerint a volt skót miniszterelnök mindig is hangoztatta, hogy „felkérés esetén” kész együttműködni a vizsgálatot végző hatóságokkal.

A Police Scotland bejelentése nem tér ki arra, hogy a volt skót miniszterelnököt pontosan mivel gyanúsítják. A rendőrség vasárnap esti újabb közleményében tudatta, hogy az őrizetest szabadlábra helyezték, de ügyében folytatódik a vizsgálat.

A vizsgálat még 2021-ben indult, miután bejelentés érkezett a hatóságokhoz 667 ezer font (több mint 280 millió forint) értékű adomány ügyében, amelyet az SNP hivatalosan az újabb skóciai függetlenségi népszavazás kiírását célzó kampány finanszírozására gyűjtött az elmúlt években. A párt számláin 2019 végén azonban csak 97 ezer font volt, és a teljes nettó pénzügyi eszközállomány sem haladta meg sokkal a 272 ezer fontot.

A vizsgálat során kiderült az is, hogy Sturgeon férje tavaly több mint százezer font kölcsönt adott saját vagyonából az SNP-nek „a pénzforgalmi fennakadások áthidalására”. Peter Murrell április kihallgatásával egyidejűleg a Police Scotland nyomozói számos helyszínen, köztük a házaspár glasgowi otthonában és az SNP edinburgh-i székházában is házkutatást tartottak. Murrell mellett ugyancsak még tavasszal őrizetbe vették Colin Beattie parlamenti képviselőt is, aki akkoriban az SNP pénztárosa volt, ám vádemelés nélkül szabadon engedték mindkettőjüket a további vizsgálatig.