Nagy-Britanniában 80 százalékkal nőnek a lakossági energiaárak októbertől

Nagy-Britanniában 80 százalékkal nőnek a lakossági energiaárak októbertől

Fotó: Unsplash/Kwon Junho

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A háztartásokat Nagy-Britanniában sem kíméli az energia-árnyomás. A brit fogyasztók energiaköltsége 80 százalékkal emelkedik októbertől – közölte Jonathan Brearley, a brit energiafelügyeleti hatóság (Ofgem) vezérigazgatója. Az ősztől az áremelés után a britek átlagos éves háztartási számlái 3 549 fontra, vagyis 1 731 821 forintra emelkednek.

Ráadásul januárban újabb emelést vár a vezérigazgató. Szerinte sürgős és határozott lépésekre van szükség a kormány részéről, hogy további segítséget nyújtsanak a háztartásoknak. „A kormány támogatási csomagja jelenleg segítséget nyújt, de egyértelmű, hogy az új miniszterelnöknek további lépéseket kell tennie az októberben és jövőre esedékes áremelések hatásának kezelése érdekében” – mondta.

Nadhim Zahawi pénzügyminiszter is elismerte, hogy az áremelkedés millióknak okoz majd gondot. A miniszter bejelentette, hogy tervet készít elő a következő kormány számára. A brit Konzervatív Párt ezekben a napokban dönt arról, hogy Liz Truss jelenlegi külügyminiszter vagy Rishi Sunak volt pénzügyminiszter legyen a párt új vezetője és az ország következő miniszterelnöke. A pártszavazás eredményét szeptember 5-én jelentik be.

A 24 millió brit háztartás új átlagos villamosenergia- és gázszámlája azt jelenti, hogy az energiaszámlák csaknem megháromszorozódtak tavaly októberhez képest: akkor még átlagosan 1277 fontot tettek ki. Az Ofgem közölte, hogy januárban újra felülvizsgálják az energiaárakat, hiszen a piac továbbra is változékony, de azt mondta, hogy az árak "jelentősen romolhatnak" 2023-ban is.

(MTI)