Nagyobb értékben exportálnak fegyvert a németek Magyarországra, mint Ukrajnába

Nagyobb értékben exportálnak fegyvert a németek Magyarországra, mint Ukrajnába

Képünk csak illusztráció! Lőszerek (Fotó: Republica/Pixabay.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarországra és Ukrajnába irányult a német fegyverexport-engedélyek nagy része az első negyedévben – írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) német napilap a német gazdasági minisztérium adatai alapján.

A FAZ által ismertetett adatokból kiderül: a német szövetségi kormány az év első három hónapjában kevesebb fegyverexportot hagyott jóvá, mint az előző év azonos időszakában: körülbelül 2,4 milliárd euró értékben engedélyeztek fegyverszállításokat, míg tavaly ilyenkor 2,88 milliárd euró volt ez az összeg. A jóváhagyás nem feltétlenül jelent azonnali fegyverszállítást, az a jövőbeni tranzakciókra is vonatkozhat.

Ukrajna az év első negyedévében 497 millió euró értékben kapott engedélyeket a német fegyverek importjára, míg Magyarország számára még ennél is többet, 765 millió euró (mintegy 290 milliárd forint) értékű fegyverexportot engedélyeztek. A minisztérium azt is közölte: az EU- és NATO-partnereknek engedélyezett szállítások elsősorban lőszerek vásárlását jelentik.  

Nem egyik napról a másikra adják ki az engedélyeket

Az a jelenség, hogy Magyarország a német fegyverexport egyik fő célországa, nem új: 2017 és 2021 októbere között 2,66 milliárd euró értékben vásárolt Magyarország haditechnikát Németországtól. Magyarország után az Egyesült Államok volt a második legjelentősebb felvevő piac 2,36 milliárd eurós fegyvervásárlással.

Az idei első negyedévben hazánk számára jóváhagyott érték háromszorosa a 2022-es, egész éves Magyarországra engedélyezett fegyverexportnak: tavaly a teljes év során 249 millió euró értékben engedélyezett a berlini kormány fegyverexportot Magyarország számára a német közmédia cikke szerint. 

Az év eleji, nagy értékű exportengedély Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő szerint vélhetően Magyarország korábbi fegyverrendeléseinek tudható be, ezekre ugyanis elmondása szerint nem egyik napról a másikra adja ki az engedélyt a német külügyminisztérium.

Megérkeztek a német tankok Ukrajnába

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter január végén az eddigi beszerzések mellett arról is beszélt: a jövőre nézve is rendelkeznek olyan tízéves tervvel, amelynek részeként a legfejlettebb, csúcstechnológiás eszközöket hozhatják majd be Magyarországra. A Zrínyi Honvédelmi és Haderőfejlesztési programra 348,5 millió eurós, azaz mintegy 130 milliárd forintnyi exporthitelt is igénybe vesz Magyarország. Korábban azt a célt is megfogalmazta a Honvédelmi Minisztérium, hogy Magyarország Közép-Európa meghatározó védelmi ipari központjává váljon a gyártásban és kutatás-fejlesztésben.

Néhány napja egyébként megérkezett Ukrajnába a 18 darab német Leopard 2-es harckocsi, amelyekről oly sok vita folyt. Olaf Scholz német kancellár csak hosszas habozás után jelentette be januárban, hogy Berlin Leopard harckocsikat küld Ukrajnának, miután jelentős nyomás nehezedett rá a kormánykoalíción belül is. A döntés a közelgő, tavaszi offenzívák lehetősége miatt vált végül egyre inkább sürgetővé.