Négy évet kapott a bosnyák miniszterelnök

Négy évet kapott a bosnyák miniszterelnök

Koronavírus elleni oltásra váró emberek egy bevásárlóközpontban kialakított oltóközponton Szarajevóban 2022. január 30-án (Fotó: MTI/EPA/Fehim Demir)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Négy év börtönbüntetésre ítélte a bíróság Fadil Novalićot, a Bosznia-Hercegovinai Föderáció miniszterelnökét, miután a koronavírus-járvány ideje alatt gyanúsan magas áron szerzett be lélegeztetőgépeket az ország Kínából – írja a boszniai Dnevni Avaz.

Mint korábbi cikkünkben megírtuk, az úgynevezett „respirátor-ügy” 2020-ban robbant ki, miután kitudódott, hogy a boszniai Ezüst Málna (Srebrna malina) nevű cég nyerte el a közbeszerzést. Ahogy a nevéből is kiderül, ez a cég korábban gyümölcstermesztéssel és feldolgozással foglalkozott, orvostechnikai tapasztalatokkal pedig egyáltalán nem rendelkezett (a vállalat Facebook-oldalán csak üdítőital-reklámok láthatók). Még gyanúsabbá tette a beszerzést, hogy a szerződésben szereplő gépek alaposan túl voltak árazva (a vásárlásra összesen 5,3 millió eurót különítettek el). Ráadásul mint kiderült, ezeket a lélegeztetőgépeket alapvetően arra tervezték, hogy a betegszállítás során használják őket, a kórházakban ápoltak lélegeztetését jóval komolyabb eszközök biztosítják. Az Ezüst Málna igazgatója – aki egy magántelevízió tulajdonosa is egyben – természetesen tagadta a vádakat, akárcsak azok az állami tisztviselők, akik rábólintottak a szerződésre.

Ám a botrány ezzel még nem ért véget: a következő évben a szarajevói Klinikai Központ 17 altatóorvosa levelet írt és arról panaszkodtak, hogy a kórházban tapasztalható magas halálesetszám összefüggésben lehet azzal, hogy a kínai gyártmányú lélegeztetőgépek nem működnek megfelelően. A levél napvilágra kerülése után a szarajevói kanton vezetője azonnali vizsgálatot követelt az ACM812A típusú gépek ügyében, ami máris rámutatott a problémákra.

A Dnevni Avaz megjegyzi, hogy a mai bírósági ítélet értelmében az Arany málnának 200 ezer bosnyák márka büntetést kell fizetnie.

A magyar kormány is nagy mennyiségben vásárolt kínai gyártmányú lélegeztetőgépeket a koronavírus-járvány kitörése után. Összesen 17 ezer lélegeztető eszközt szerzett be a kormány az ázsai országból, mint utóbb kiderült: túlárazva. Ráadásul a magyar beszállító vállalkozások még ugyanazért a típusú gépért is teljesen különböző árat kértek: akadt cég, amelyek 23 millió forintnak megfelelő összeget, míg mások 14 vagy éppen 10 millió forintot kértek ugyanazért a típusért. A Direkt36 korábban az Eurostat adatait vizsgálta át. Ez az adatbázis a különböző termékekről nem egyesével, hanem több hasonló termékről együtt közölt adatokat, a portál szerint a koronavírus magyarországi megjelenése utáni négy hónapban összesen 567,5 tonnányi eszközért 482 millió eurót (169,8 milliárd forintot) fizetett a kormány.

Korábban arról is írtunk, hogy a megvásárolt kínai lélegeztetőgépekből 8 ezret próbált a kormány külföldön eladni beszerzési áron. Menczer Tamás külügyi államtitkár korábbi közlése szerint a megrendelt gépek összesen 300 milliárd forintba kerültek. Számosat elajándékozott a kormány.