Német püspök kritizálta azt, amikor az egyház és a hívők „túlságosan belekeverednek a hatalomba”

Német püspök kritizálta azt, amikor az egyház és a hívők „túlságosan belekeverednek a hatalomba”

Fotó: Unsplash

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A katolikus egyház megújulására szólított fel húsvéti prédikációjában a Német Püspöki Konferencia elnöke, Georg Bätzing. „A megtérésnek és a megújulásnak nincs alternatívája” – mondta a reformerek között emlegetett püspök német tudósítások szerint. Óvott a kísértéstől, hogy „túlságosan belekeveredjünk a hatalomba”, és Krisztus nevében uralkodni akarjunk mások felett. Figyelmeztetett, hogy az ilyen magatartás súlyos következményekkel járhat az emberek hitére nézve.

A püspök rámutatott, hogy nem minden az idők folyamán kialakult hagyomány érdemes a megérzésre. „El a régi kovásszal, még ha ez konfliktusos és fájdalmas is” – fogalmazott. Egyúttal sürgette, hogy a múltban elkövetett egyházi visszaélésekkel komolyan szembe kell nézni. „Valahányszor az egyház és az egyes hívők túlságosan belekeveredtek a hatalomba, amikor úgy gondolták, hogy Krisztusért uralkodniuk kell az emberek felett, nem követték a Feltámadott Úr útját, kicsalták az embereket a szeretetből, az önbecsülésből, a testi és lelki növekedésükből, sőt, szentségtörő módon lerombolták a hit bizalmát a szívükben. Nem szabad ma egyszerűen csak úgy megrohamozni a jövőt anélkül, hogy komolyan szembenéznénk ezekkel a nyomasztó valóságokkal – mondta. „Nem is tehetjük, mert ezek a valóságok nyilvánvalóak, és nem ritkán buktatókká válnak azok számára, akik készségesen meg akarnak nyílni a hit előtt". A megtérésnek és a megújulásnak nincs alternatívája – idézte szavait a Vatican News.

Bätzing emellett úgy fogalmazott, hogy az idei húsvét alkalmával valószínűleg nem megtévesztő az a benyomás, hogy több válság, „több erőszak, több nyugtalanság, több zűrzavar és a jövőt fenyegető veszélyek jönnek a következő nemzedékek számára”. „Jézus feltámadása, amelyet ma ünneplünk, a válságok és az erőszak eszkalálódását az élet és a szeretet eszkalálódásával ellensúlyozza" – fogalmazott. Így válna lehetővé a béke és a megértés szerinte.