Németország a NATO-misszió keretében 350 katonát küld Litvániába

Németország a NATO-misszió keretében 350 katonát küld Litvániába

A NATO európai főhadiszállása Brüsszelben (Fotó: Flickr.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Brüsszel nem számít orosz támadásra a balti államok ellen, azonban a NATO mégis emelni kívánja Észtország, Lettország és Litvánia területén állomásozó alakulatainak számát. Ezért a német kormány a NATO-misszió keretében 350 katonát küld most Litvániába - adta hírül az Index.hu.

Jelenleg – a még nem csatlakozott 350 katonán kívül – 500 Bundeswehr-katona tartózkodik a balti államban. Németország öt éve vezet egy többnemzetiségű NATO-egységet a balti országban 1200 katonával.

Tobias Lindner a zöldek politikusa arról beszélt, hogy ha Oroszország emeli a katonai egységeinek számát a határok mentén, az is provokációként értelmezhető. A németországi Baloldal (Die Linke) ezzel szemben nem támogatja a kormány terveit. Szerintük nem kellene több német katonát küldeni a balti államokba, mert ez az utolsó dolog, amivel most foglalkoznia kellene Németországnak.

Ugyanakkor Rob Bauer holland tengernagy, a NATO katonai bizottságának jelenlegi elnöke úgy látja, hogy Oroszország nem fog támadást indítani a NATO-agállamok ellen. Felelőtlen és bolond lépés lenne az orosz vezetés részéről – tette hozzá Valdemaras Rupsys litván védelmi parancsnok is