Gyors fordulat Orbántól: egyhangú megállapodás Ukrajna támogatásáról az EU-csúcson

Gyors fordulat Orbántól: egyhangú megállapodás Ukrajna támogatásáról az EU-csúcson

Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek rendkívüli csúcstalálkozóján Brüsszelben 2024. február 1-jén. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Alig pár perccel azután, hogy valóban tárgyalóasztalhoz ültek a huszonhetek állam- és kormányfői csütörtöki rendkívüli csúcstalálkozójukon, az Európai Tanács elnöke bejelentette: „megvan a megállapodás, #egység”. Az X-en posztolva Charles Michel úgy fogalmazott: „Mind a 27 állam- és kormányfő megállapodott egy további 50 milliárd eurós támogatási csomagról Ukrajna számára az uniós költségvetésen belül. Ez biztosítja Ukrajna számára a stabil, hosszú távú és kiszámítható finanszírozást. Az EU vezető szerepet és felelősséget vállal Ukrajna támogatásában. Tudjuk, mi forog kockán” – idézte Charles Michelt a Hvg.hu.

Brüsszelben valójában Orbán Viktor miatt hívták össze az EU állam- és kormányfőinek informális csúcstalálkozóját. A magyar miniszterelnök ugyanis a legutóbbi, decemberi csúcson blokkolta az unió hétéves költségvetésének módosítását a következő négy évre, amelynek legnagyobb szeletét az Ukrajnának nyújtandó támogatás tette volna ki. Érdekesség, hogy a most asztalra került javaslat, amelyet meglepően gyorsan elfogadott a magyar kormányfő is, éppen ugyanaz volt, mint amit Orbán Viktor elutasított december közepén.

„Legutóbbi, decemberi ülésünkön 26 vezető határozottan támogatta azt a kiegyensúlyozott tárgyalási keretdokumentumot, amely egyértelműen szem előtt tartotta a fő prioritásokat: támogatás Ukrajnának, a migráció kezelése, beleértve annak külső dimenzióját is, támogatás a Nyugat-Balkánnak, valamint a természeti katasztrófákra adott válaszlépéseink. Ez a tárgyalási keretdokumentum megalapozza azt, hogy mind a 27-en véglegesítsük a megállapodást. A megállapodás elérése elengedhetetlen ahhoz, hogy hitelesek maradjunk, és nem utolsósorban ahhoz is, hogy hűek maradjunk azon kötelezettségvállalásunkhoz, hogy töretlenül támogatást nyújtunk Ukrajna számára. Egyértelműen az a kötelességünk, hogy megoldást találjunk és eredményeket mutassunk fel” – ez szerepelt Charles Michel meghívójában.

Az előzetes nyilatkozatokból és a háttérbeszélgetésekből az volt leszűrhető, hogy az elsődleges cél a 27-es körben történő megegyezés. Erre egész eddig nem sok nyitottságot mutatott a magyar kormány, és ahogy egyik forrásunk fogalmazott, „minden a tárgyalóteremben dől el”. A csúcsra érkező állam- és kormányfők elég határozottan fogalmaztak. Kaja Kallas észt kormányfő például ezt mondta: „Viktor mindenképpen a figyelem középpontjában akar lenni, amikor itt vagyunk, de ennek nem szabadna így lennie”. Donald Tusk lengyel kormányfő azonban ennél tovább ment, szerinte a magyar miniszterelnök hozzáállása már Európa biztonságát veszélyezteti. A csúcsra érkező Orbán Viktor nem nyilatkozott a sajtónak.