Orbán és Putyin barátja, Milorad Dodik kioktatta az EU-t

Orbán és Putyin barátja, Milorad Dodik kioktatta az EU-t

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Milorad Dodikot, Bosznia-Hercegovina államelnökségének szerb tagját 2022. október 13-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Unió elveszítette európai értékeit és keresztény alapjait, és megengedte, hogy az Egyesült Államok beavatkozzon a belső ügyeibe – hangsúlyozta Milorad Dodik, a Boszniai Szerb Köztársaság elnöke az Európa Hangja (Voice of Europe) hírcsatornának adott interjúban, amelyet a boszniai szerb közszolgálati televízió (RTRS), valamint az MTI ismertetett. Mint mondta, Brüsszelben azt hitték, hogy Washingtonnal összefogva kárt tehetnek Oroszországban, és megsemmisíthetik az országot, de Moszkva csak megerősödött gazdaságilag, amióta szankciókat vezettek be ellene.

Milorad Dodik arra is kitért, hogy az Európai Unió csak azért adta meg a tagjelölti státust Bosznia-Hercegovinának, mert ezt – „minden európai elvet megszegve” – Ukrajnának is megtette. Rámutatott: az utóbbi húsz évben már többféle folyamatot is megkezdtek annak érdekében, hogy Bosznia uniós taggá váljon, míg Ukrajna pusztán geopolitikai okokból vált tagjelöltté. A boszniai Szerb Köztársaság elnöke szerint Európának olyan vezetőre lenne szüksége, aki egyszerre tudná vezetni és egységesíteni a kontinens országait. – Németországnak például most olyan vezetője van, aki még az államot sem tudja a megfelelő módon vezetni – jegyezte meg.

Véleménye szerint Bosznia-Hercegovinában egyre többen válnak euroszkeptikussá, mert az EU néhány éve még vonzónak tűnt, de most már látszanak a belső gondjai is. A politikus a németországi sztrájkokat hozta fel példaként, mert szerint ilyen tiltakozás öt éve még elképzelhetetlen lett volna. Hozzátette, Brüsszel a csatlakozási feltételeken is változtatott, és a tagállamok közül most csak kevés tudná teljesíteni azokat a kritériumokat, amelyeket Szarajevó iránt támasztanak.

A nyíltan oroszbarát álláspontot hangoztató Milorad Dodik pár nappal ezelőtt jelentette be, hogy Orbán Viktor kapja a boszniai Szerb Köztársaság legnagyobb kitüntetését a boszniai szerbek által nemzeti ünnepnek tartott január 9. alkalmából. A boszniai szerb vezető a Szabad Európa beszámolója szerint úgy fogalmazott: „Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor a Szerb Köztársaság támogatója. Hálásak vagyunk neki, mert reális politikai szereplőként fogad el bennünket (…) Személyében olyan barátra leltünk, mint soha korábban”. Arról is beszámolt, hogy a magyar kormányfő örömmel fogadta a kitüntetést, amelyet valamikor februárban fog személyesen átvenni Banja Lukában. Dodik arra is emlékeztetett, hogy tavaly ugyanezt az elismerést Vlagyimir Putyin orosz elnöknek adták át, akire szintén barátként tekintenek.