Orbánnal példázta a hazugság művészetét a New York Times

Orbánnal példázta a hazugság művészetét a New York Times

Orbán Viktor miniszterelnök bejelentést tesz (Fotó: Orbán Viktor / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nemcsak az Egyesült Államokban meghatározó a hazugság politikája, példaként lehet említeni Magyarországot, Törökországot, Lengyelországot vagy a Fülöp-szigeteket is – írta cikkében a The New York Times. A lap szerint ezekben az országokban olyan populisták vannak hatalmon, akik bármikor kitalálnak valamilyen „alternatív tényt”, ha ez szolgálja hatalmuk érdekeit. A NYT újdonságnak nevezi, hogy ezeket a hazugságokat aztán lelkesen fogadják a tömegek, bár a XX. század történelme alapján azért előképeket bőven találhatunk.

Mint cikkében a New York Times megjegyezte, Orbánék rögtön egy új valóságot kreálnak, ami szerint Soros György a háttérből igyekszik aláásni Magyarország szuverenitását, bevándorlókat telepíttetve ide máshonnan. Megszólalt a kormánymédiában nemrég betámadott Krekó Péter is, aki szerint ezzel az „antiszemita összeesküvés-elmélettel” a törzsi gondolkodásmódot erősítik, a jó és a rossz harcaként bemutatva a közélet történéseit. A politikai küzdelemből így jó és gonosz háborúja lesz, ami feltétlen támogatást követel meg a törzs vezére felé.

A lap megjegyzi egyébként, hogy a manipuláció két nagymestere Hitler és Sztálin volt. Mindketten a kormányzás alapvető eszközeinek tekintették a hazugságot, az embereknek pedig még akkor is üdvözölniük kellett kellett a hivatalos közleményeket, ha tudták, hogy manipulációról van szó.

A New York Times megszólaltatta az egykori szovjet főtitkár, Nyikita Hruscsov unokáját, Nyina Hruscsovát is, aki mintha Putyinnal megengedőbb lett volna a cikkben, mint Trumppal. A Princetoni Egyetem oktatója ugyanis azt mondta, az orosz vezető másképp hazudik, ő nem akarja teljesen új alapokra helyezni a valóságot, és a való világban él.