Óriási nyomást fejtenek ki az oroszok a fronton

Óriási nyomást fejtenek ki az oroszok a fronton

S60-as légelhárító ágyúval reagáltak az ukrán katonák az orosz invázióra Bahmutnál a háború korai szakaszában (Fotó: AFP via Europress/Aris Messinis)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már az amerikai Abrams tankokat is kénytelenek kockáztatni az ukránok a közelharcban Avgyijivkánál, miután a tüzérségi eszközökből óriási hiányt szenvednek – derül ki a Forbes cikkéből. A harcok intenzitását jól szemlélteti, hogy a 47. gépesített dandár már több Abrams harckocsit és két Breacher harckocsit is elveszített, ami a legjobb páncélozott járműveik 5 százaléka. Ugyanakkor a veszteségek egyáltalán nem biztos, hogy helyrehozhatatlanok: amennyiben az ukrán mérnökök előbb érnek oda, mint hogy egy orosz drón eltalálná őket, még harcrendbe lehet őket állítani. A 47. dandár azonban még ilyen körülmények között is megpróbálják feltartóztatni az oroszok újabb és újabb rohamát, ami azért is meglepő, mert az egység katonái már kilenc hónapja szünet nélkül harcolnak. Ugyanakkor a lap szerint az oroszok veszteségei még úgy is nagyobbak, hogy az ukránoknak kritikusan kevés már a fegyverük.

Az Avgyijivkától nyugatra fekvő területeknél zajló heves harcok jól mutatják, hogy az ukrán erőknek egyelőre nem sikerült stabilizálniuk a frontot olyan formában, ahogy azt a Donyeck megyei város feladása után remélték. Kijevnek azóta több falut is fel kellett már adnia, aminek az elsődleges oka az volt, hogy a terepviszonyok miatt ezeket csak óriási áldozatok árán lehetett volna tartani. A The New York Times ráadásul most arról ír, hogy még az Avgyijivkától nyugatra eső védelmi állások sincsenek kellően megerősítve. Mint írták, zárt ajtók mögött amerikai tisztviselők már korábban felhívták az ukránok figyelmét arra, hogy nem elég erős itt a védelem, ezért Avgyijivkán túl is előretörhetnek az oroszok. Ellenpéldaként megemlítették, hogy délebbre, Verbovoje falunál még az orosz védelmi állások is jóval erősebbek. Hogy ez a helyzet állt elő, az amerikai szakértők szerint annak tudható be, hogy az ukránok múlt évben túlságosan a támadó műveletekre összpontosították ahelyett, hogy az erőforrásaikat a lövészárkok és tankcsapdák kiépítésére fordították volna.

Ám hogy mindez ne legyen elég, Avgyijivkától északra, a rommá lőtt Bahmutnál is egyre hevesebb támadásokkal kell szembenézniük az ukránoknak. Az Ukrajinszka Pravda szerint az oroszok itt elsősorban Ivanovszkoje falut támadják, azonban a város határában már kemény ellenállásba ütköztek és most is heves összecsapások folynak. Bahmutnál egyébként az oroszok most megpróbáltak betörni a Csasziv Jartól északra fekvő Bogdanovka településre is, ahová az ukránok most légideszantegységeket és tartalékosokat vezényelt.

Ilyen körülmények között aztán egyáltalán nem meglepő, hogy az ukrán vezetés egyre többet beszél a további mozgósításról. Emlékezetes: az ukrán parlament még február 7-én fogadta el a mozgósításról szóló törvénytervezetet első olvasatban, ami után kiderült, hogy a tervezethez több mint négyezer módosító indítványt nyújtottak be. Az Unian szerint Makszim Zhorin, a 3. különálló rohamdandár parancsnokhelyettese most arról írt, hogy Ukrajnának mozgósítania kell minden erőforrását, minden képességét, minden termelését, ahogy az állampolgárokat is mozgósítani kell. Zhorint szerint általános mozgósításra van szükség, mert előbb vagy utóbb véget érhet minden segítség, amit más államoktól kap Ukrajna.

A kétségbeejtő helyzetre figyelmeztetett tegnap Volodimir Zelenszkij is, aki szerint minden szövetséges tudja, hogy mire van most igazán szükség: a legfontosabb a politikai akarat, és az, hogy olyan szintű ellátás legyen biztosított, ami segíti a védekezést. Szerinte ha ez nem történik meg, az a történelem egyik legszégyenletesebb lapja lesz, hiszen így Amerika vagy Európa veszíteni fog az iráni Sahíd drónokkal vagy az orosz harcosokkal szemben. Ezért Ukrajna most különösen várja az amerikai döntést a katonai támogatásokról, hogy ne késlekedjenek a szállítások.