Pentagon-iratok: Magyarország titokban segíthette katonai eszközök szállítását Ukrajnába

Pentagon-iratok: Magyarország titokban segíthette katonai eszközök szállítását Ukrajnába

Képünk csak illusztráció. Mi-8-as helikopter (Fotó: Jan Hrdonka / Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb Pentagon-iratok kerültek napvilágra, amelyekben Magyarországot is említik. A Politico által átnézett dokumentumokból az derül ki, hogy Magyarország titokban mégis lehetővé teheti a szövetségesek számára, hogy a légterén keresztül szállítsanak fegyvereket Ukrajnába. Az ügyben kerestük a külügyi tárcát, amennyiben válaszolnak, frissítjük cikkünket.


A Politico szerint a kiszivárgott dokumentumok egy olyan tervet is részleteznek, amely arról szól, hogyan szállítsák át a Horvátországtól kapott helikoptereket Ukrajnába a magyar légtéren keresztül. A lap hozzáfűzi: ha ez igaz, akkor ez az információ nem csak azt mutatja meg, hogy Magyarország átengedi a légterén a fegyvereket, hanem ellentmondana azoknak a sajtóhíreknek is, amelyek szerint a helikoptereket a földön vagy Lengyelországba tartó járatokon keresztül adnák át. Mivel sem a magyar, sem pedig a horvát tisztviselők nem válaszoltak a Politico megkereséseire, így egyelőre nyitott a kérdés, hogy egyáltalán a dokumentumok valódiak-e vagy manipuláltak, és ha igazak az abban foglalt állítások, akkor már megtörtént-e a szállítás vagy még csak tervezik. De milyen katonai eszközökről is van pontosan szó?

Tizennégy helikoptert szállíthattak

A horvát Jutarnji List február 25-én írt arról, hogy nagyjából tíz napon belül szállításra lesz készen az a 14 helikopter, amelyeket Horvátország adott Ukrajnának. Ezeknek a gépeknek az átadásáról még múlt év novemberében beszélt Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök, azonban további részleteket már nem közölt. Az eset akkor nagy vihart kavart Horvátországban, mert Zoran Milanovic, az ország baloldali államfője ellenezte ezt a lépést. Pedig ez a szállítás nem is az első volt: Dunja Bujan Sujster a horvát védelmi minisztérium részéről ugyanis szeptemberben bejelentette, hogy Horvátország már négy alkalommal küldött katonai segítséget Ukrajnának. A horvát sajtóban később megjelentek képek, amelyeken az látszik, hogy a horvát-szlovén határ felé, egész pontosan a macelji határátkelő felé tart egy konvoj, amely valószínűleg lőszereket szállított.

A Jutarnji List cikkéből februárban kiderült, hogy az újabb szállítás esetén 12 darab MI 8 MTV-1 helikopterről, továbbá 2 darab MI 8 T típusúról volt szó, amelyeket előbb a nagygoricai repülőtechnikai központ területére szállítottak. Itt a helikopterekről eltávolítottak minden jelölést, majd felkészítették őket a horvát szakemberek. A lap információi szerint a helikopterek közül hetet részben szétszednek és szárazföldön szállítanának Lengyelországba, ahonnan ezeket Ukrajnába továbbítanák, a többi légi úton jutna el Ukrajnáig. Azt viszont már nem részletezte a lap, hogy pontosan mely országokon keresztül kerülnének Lengyelországba ezek a helikopterek. A horvát államfő egyébként március 17-én már múlt időben nyilatkozott a helikopterek küldéséről, ami arra enged következtetni, hogy a gépeket már le is szállították.

Érdemes hozzátenni, hogy bár a magyar közvélemény a kormány üzeneteiből könnyen azt gondolhatja, hogy Magyarország területén semmilyen külföldi katonai szállítmány nem mehet át, amelynek a végcélja Ukrajna, a helyzet ennél árnyaltabb. Az Átlátszó korábban felhívta a figyelmet: 1120/2022. III. 7. kormányhatározat nem zárja ki bármilyen felszerelés átszállítását: a rendelet engedélyezi „az ukrán fegyveres erők számára való biztosítása céljából (…) halálos erő célba juttatására tervezett katonai felszereléseknek, valamint platformoknak Magyarország területén szárazföldi és légi úton más szövetséges tagállamba történő szállítását”. Vagyis Magyarország ahhoz nem járul hozzá, hogy területén keresztül közvetlenül fegyverek jussanak el Ukrajnába, de ahhoz igen, hogy kvázi kerülő úton, más tagállamokon keresztül végül megkapja a háború sújtotta ország a hazánkon áthaladó szállítmányokat.

A Politico információival kapcsolatos kérdéseinket elküldtük a Külgazdasági és Külügyminisztérium részére, amennyiben válaszolnak, frissítjük a cikkünket.