Pressman: Nem politikai háborút kell folytatni, amikor igazi háború zajlik a szomszédban

Pressman: Nem politikai háborút kell folytatni, amikor igazi háború zajlik a szomszédban

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és David Pressman amerikai nagykövet 2023. június 30-án az Egyesült Államok függetlenségének 247. évfordulója tiszteletére adott fogadáson a nagyköveti rezidencián (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az amerikai függetlenség 247. évfordulójának tiszteletére adott fogadást a nagyköveti rezidencián David Pressman nagykövet, aki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és rengeteg más meghívott (köztünk lapunk munkatársa) előtt hívta fel a figyelmet arra a tényre, hogy ma is több száz fiatal amerikai férfi és nő, az Egyesült Államok fegyveres erőinek tagjai vannak bevetésen Magyarországon belül, hogy segítsék Magyarország és szomszédjai biztonságát ezekben a bizonytalan időkben. A Veszprém mellett állomásozó 101. Légideszant alakulat a NATO keleti szárnyának támogatására érkezett hozzánk. „A függetlenség kikiáltása nem az elszigeteltség kinyilvánítása. A szövetségek nem csökkentik függetlenségünket, hanem garantálják azt” – fejtette ki a nagykövet, megemlítve, hogy jövőre ünnepeljük Magyarország NATO-tagságának 25. évfordulóját. 

A csatlakozási ünnepséget a Missouri állambeli Independence nevű kisvárosban tartották Madeleine Albright akkori amerikai és Martonyi János magyar külügyminiszter társaságában. Pressman emlékeztetett arra is: akkor Martonyi nem a katonai hatalomról, hanem a demokratikus értékekről beszélt. „A múltban a magyarok gyakran panaszkodtak az elhagyatottságra, az egyedül maradásra. Ennek végre vége. Magyarország hazatért, újra a családban vagyunk” – idézte az akkori beszédet.

Pressman most úgy folytatta: „Nos, mint tudjuk, a családok bonyolultak tudnak lenni. Nem mindig értenek egyet. Néha vitatkoznak vagy civakodnak. De ami egyesíti a családokat, az erősebb, mint ami elválaszt. És a család mindig az első. Az európai történelem egyedülállóan sorsdöntő pillanatában vagyunk, amikor Oroszország folytatja brutális agressziós háborúját Ukrajna ellen. Ez nem a barátokkal folytatott politikai háborúk ideje, amikor egy valódi háború fenyegeti azt a világrendet, amelynek védelméért a NATO oly keményen dolgozott. Mi is azt akarjuk, hogy ez a háború véget érjen”.

Az amerikai nagykövet beszédében leszögezte: „Békét akarunk. De ez csak akkor történik meg, ha az oroszok abbahagyják egyoldalú agressziójukat és hazamennek. A háborús felekről, háborúpárti országokról és háborúpárti nagykövetekről szóló zaj ellenére a harsányság nem politika. De a megbékélés igen. Az Egyesült Államok talán minden eddiginél jobban összpontosít a Magyarországgal való kapcsolatunkra. Nagyon figyelünk arra, hogy Magyarország milyen döntéseket hoz. Itt az ideje, hogy mindannyian egyesüljünk a közös demokratikus értékek, az Oroszország által jelentett fenyegetés közös megértése és a szövetségünk ereje körül; dolgozzunk annak védelmén, megerősítésén és bővítésén. Egységünk nem ássa alá függetlenségünket, hanem megvédi azt.”