Putyin önkéntesnek jelentkezett egy orron át adható orosz vakcina tesztelésére

Putyin önkéntesnek jelentkezett egy orron át adható orosz vakcina tesztelésére

Vlagyimir Putyin orosz elnök online megbeszélést folytat Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel a közös szövetségi állam legfelsőbb államtanácsának ülése alkalmából Szevasztopolból 2021. november 4-én (Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Mihail Mecel)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újraoltatta magát Szputnyik Light vakcinával a Covid–19 ellen Vlagyimir Putyin orosz elnök.

A harmadik oltás felvételét maga Putyin jelentette be, amikor vasárnap fogadta Gyenyisz Logunovot, az első orosz vakcinát kifejlesztő Gamaleja Járványügyi és Mikrobiológiai Központ igazgatóhelyettesét. – Ma az ön és a kollégái javaslata alapján még egy védőoltást felvettem a Szputnyik Lightból. Ezt nevezik újraoltásnak – mondta.

Putyin, aki tavasszal a kétkomponensű Szputyikkal olttatta be magát, közölte, hogy a közérzete jó. Az elnök emellett önkéntesnek jelentkezett az új koronavírusos fertőzés ellen kifejlesztett orron át beadható SPRAY 08-Gam-COVID-Vac-2021 vakcina tesztelésére. Az orosz egészségügyi tárca október közepén engedélyezte a szer klinikai kipróbálását. Alekszandr Gincburg, a Gamaleja Központ vezetője szerint a nazális vakcinának nincs mellékhatása.

Az orosz operatív törzs vasárnapi adatai szerint az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma 36 970-nel emelkedett, ezzel 9 331 158-ra nőtt az igazolt fertőzések száma. A napi növekmény 0,40 százalék, a tünetmentes esetek aránya 6,7 százalék. Az új koronavírus-fertőzés következtében egy nap alatt 1252-en haltak meg, ezzel az áldozatok száma immár 264 095-re nőtt. A fertőzések száma második hete csökken, a napi halálozási adat ugyanakkor folyamatosan csúcsközeli.

A felépültek száma 32 504-gyel 8 024 930-ra gyarapodott. Az országban 1 042 133 aktív esetet tartanak számon. Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 220,6 millió, az elmúlt napon pedig 571 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 893 620 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt. Az operatív törzs szerint októberhez képest novemberben megduplázódott a vakcináció üteme, és naponta legkevesebb 400 ezer védőoltást adnak be.

(MTI)