Putyin: Oroszország agressziónak fogja tekinteni a belső viszály külső provokálását

Putyin: Oroszország agressziónak fogja tekinteni a belső viszály külső provokálását

Vlagyimir Putyin orosz elnök beszél a Moszkva központjában lévő Gosztyin Dvor konferenciaközpontban 2023. február 21-én (Fotó: AFP via Europress/Sergei Karpukhin)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Oroszország „most élen jár egy igazságosabb világrend kialakításában” – mondta az orosz elnök az Orosz Népi Világtanács 25. kongresszusának keddi ülésén megtartott beszédében.

Oroszország agressziónak fog tekinteni minden olyan külső provokációt, amelynek célja a vallások és etnikumok közötti belső konfliktusok szítása – figyelmeztetett Vlagyimir Putyin az Orosz Népi Világtanács 25. kongresszusának keddi ülésén megtartott beszédében. Az MTI által is idézett orosz elnök kijelentette: az orosz vezetés „ennek megfelelően fog reagálni” az ilyen „kívülről érkező beavatkozásra”. Putyin ezzel párhuzamonsan azzal vádolta a Nyugatot, hogy Oroszország feldarabolására és kifosztására törekszik.

– Erővel nem megy? Akkor zűrzavart kell szítani – hangoztatta az elnök. „Még egyszer szeretném aláhúzni, hogy minden olyan kísérlet, amely az etnikumok és vallások közötti viszálykodás szítására, társadalmunk megosztására irányul, árulás, egész Oroszország elleni bűncselekmény” – fogalmazott Putyin. Az orosz elnök meglátása szerint a Nyugatnak „nincs szüksége egy olyan nagy, soknemzetiségű országra, mint Oroszország”, mert a kultúrák és etnikumok sokszínűsége és egysége „egyszerűen nem illik bele a nyugati rasszisták és gyarmatosítók logikájába”. – Ezért újrakezdték a régi nótát: Oroszország a népek börtöne, maga az orosz pedig rabszolganemzet – mondta Putyin.

– Az orosz világ magában foglalja őseink minden nemzedékét és az utódainkat. Az orosz világ az ősi Oroszország, a Moszkvai Fejedelemség, az Orosz Birodalom, a Szovjetunió, és a modern Oroszország, amely világhatalomként visszaveszi, megerősíti és megsokszorozza szuverenitását – hangoztatta. Az orosz elnök szerint a szuverenitás Oroszország számára mindenekelőtt az állam és a nép szabadságát jelenti. Kifejezte meggyőződését, hogy az ország szuverenitásáért, az „igazságért” folytatott küzdelem nemzeti-felszabadító jellegű, mert, mint mondta, megvédi az oroszok biztonságát és jólétét, „azt a legfőbb történelmi jogot, hogy Oroszország – erős, független hatalom, ország-civilizáció – legyen”.

Putyin gondolatmenete szerint éppen Oroszország, az orosz világ az, amely, ahogyan annyiszor a történelem folyamán, elzárta az útját azoknak, „akik ma világuralomra, kizárólagosságra tartanak igényt”. Állítása szerint az Oroszországi Föderáció nemcsak a saját, hanem az egész világ szabadságáért küzd. Kifejezte meggyőződését, hogy ma már a „világ többsége” számára világos, hogy az egyetlen hegemón diktatúrája omladozóban van és „egyszerűen veszélyes másokra nézve”. Érvelése szerint Oroszország „most élen jár egy igazságosabb világrend kialakításában”.

– Szuverén, erős Oroszország nélkül nem létezhet tartós, stabil világrend – mondta az orosz elnök.