Sierra Leone: Száz százalékosan támogatjuk Magyarország vezetését a béke előmozdításában

Sierra Leone: Száz százalékosan támogatjuk Magyarország vezetését a béke előmozdításában

Szijjártó Péter Sierra Leonéban
Freetown, 2023. április 14. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és David J. Francis Sierra Leone-i külügyminiszter (j) találkozója Freetownban 2023. április 14-én. Először járt magyar külügyminiszter a nyugat-afrikai országban. MTI/KKM

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sierra Leone támogatja Magyarország békepárti álláspontját, ugyanis az ukrajnai fegyveres konfliktus politikai rendezése jelent egyedül megoldást a világszerte fennálló súlyos problémákra – jelentette ki a nyugat-afrikai ország külügyminisztere, miután magyar kollégájával tárgyalt pénteken Freetownban az MTI szerint.

David J. Francis a közös sajtótájékoztatón az ukrajnai háború negatív globális következményeit taglalta, amelyek szavai szerint országában is súlyosan érezhetők, majd kiemelte, hogy a béketeremtés alapvető fontosságú, ez jelenti az egyedüli jó megoldást. – Száz százalékosan támogatjuk Magyarország vezetését a béke előmozdításában az ukrajnai konfliktus politikai rendezése érdekében – fogalmazott. A külügyminiszter ezután a kétoldalú viszonyt méltatta, aláhúzva, hogy Magyarország annak idején az elsők között létesített diplomáciai kapcsolatot Sierra Leonéval a függetlenség kivívását követően. Illetve megköszönte, hogy a magyar kormány minden hezitálás nélkül támogatásáról biztosította Sierra Leone pályázatát az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagságára a 2024-2025-ös időszakban.

Végezetül pedig rámutatott, hogy korábban hagyományosan az Egyesült Királyság képviselte országa érdekeit az Európai Unióban, így a brit kilépés óta hiteles, megbízható barátokat keresnek ezen szerep átvételére, és Magyarország is ilyen szövetségessé vált. Ezen utóbbi témával kapcsolatban Szijjártó Péter frusztrálónak nevezte, hogy az Európai Unió Sierra Leone-i delegációvezetője olyan nyilatkozatokat tesz, amelyekkel beavatkozik a belügyekbe – közölte a tárca.