Szárazság után áradás és masszív sárlavinák sújtják Kaliforniát

Szárazság után áradás és masszív sárlavinák sújtják Kaliforniát

A San Lorenzo folyó áradása után sarat lapátol egy szomszédjának kocsifelhajtójáról egy férfi a kaliforniai Feltonben 2023. január 10-én (Fotó: MTI/AP/Nic Coury)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ismét beigazolódni látszik a közhely: Kalifornia az extrém időjárási jelenségek hazája. A nemrég még soha nem látott extrém szárazságtól szenvedő vidékre december közepén brutális vihar sújtott le, és a nyugatról folyamatos hullámokban érkező esővíz áradásokat, sok helyen sárlavinákat hozott magával. A Fehér Ház szombat éjjeli közleményében katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította a legnagyobb és legnépesebb amerikai szövetségi államot.

A friss adatok szerint az özönvízben eddig 19 fő vesztette életét, egy 5 éves fiút, akit az áradat a saját édesanyja karjából ragadott el, még mindig keresnek a mentőegységek. Az áradások miatt meglazuló domboldalokról, illetve sárlavina veszély miatt eddig több ezer ember kellett evakuálni az otthonából. Kalifornia kormányzója, Gavin Newsom szerint az elmúlt 16 napban mintegy 90 ezer milliárd köbméter esővíz hullott az államban.

A masszív viharok komoly károkat okoztak a gazdaságban. Beszámolók szerint víz alá kerültek a Kalifornia északi részén található ismert borvidék borászatai is. Az állam középső, partmenti sávjában húzódó Salinas-völgy folyóinak áradása és magas vízszintek a térség fontos mezőgazdasági területeit veszélyeztetik. Newsom szerint a kaliforniai infrastruktúra nem volt felkészülve ilyen mennyiségű vízre. A kormányzó szerint újra kell gondolniuk sok mindent ennek mentén, hogy ilyen áradatokat képesek legyenek kezelni.

A problémát egyébként egy nyugatról, a Csendes-óceán felől érkező légköri esemény, egyfajta „folyami áramlás” okozza, amelyben az eltérő felszíni légáramlások jelentős mennyiségű vízgőzt szállítanak a szárazföld irányába.

Meteorológusok és éghajlatkutatók szerint egyre több ilyen eseményre kell felkészülni Észak-Amerika nyugati partvidékén. A NASA klímakutatója, Kimberley Miner szerint a legnagyobb problémát az okozza, hogy a gyakori viharok miatt a talaj már telített, így nem tudja felszívni a gyorsan lehulló vizet.