Szélsőjobboldali terrorcselekmény lehetett a hanaui lövöldözés

Szélsőjobboldali terrorcselekmény lehetett a hanaui lövöldözés

Rendőrök a Frankfurt am Main melletti Hanau városban elkövetett lövöldözés egyik helyszínén 2020. február 20-án (Fotó: MTI/EPA/Armando Babani)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A rasszizmus méreg, a gyűlölet méreg – mondta csütörtökön Berlinben Angela Merkel német kancellár, miután az eddigi információk arra utalnak: minden bizonnyal rasszista háttere lehetett a szerda esti, 11 áldozatot követelő, Hessen tartománybeli Hanauban történt lövöldözésnek, amit egy korábban büntetlen 43 éves helybéli német állampolgár, Tobias R. követett el.

Két sisa- (vagyis vízipipa-) bárt támadott meg az elkövető, aki sportlövészet céljából legálisan tarthatott fegyvert, és az eddigi információkból úgy tűnik: idegengyűlölő tartalmakat és összeesküvés-elméleteket terjeszthetett az interneten, korábban azonban nem volt a rendőrség látóterében. A szövetségi főügyészség terrorcselekmény gyanújából indul ki a nyomozás során.

Angela Merkel folyamatosan tájékozódik a nyomozás előrehaladásáról, 12 óra után állt a nyilvánosság elé Berlinben. Bár hangsúlyozta, még nincs mindent kizáró bizonyosság az ügyben, jelenleg minden a rasszista motívumra utal. A rasszizmus és a gyűlölet méreg, ami már eddig is túl sok bűnért volt felelős, mondta a kancellár, utalva a szélsőjobboldali terrorszervezet, az NSU gyilkosságaira, Walter Lübcke kasseli kereszténydemokrata politikus meggyilkolására és a hallei antiszemita támadásra. „Rendkívül szomorú nap ez Németország számára. Én és Németországban mindenki átérzi azt a mély fájdalmat, amit az emberek Hanauban éreznek polgártársaik erőszakos halála miatt” – jelentette ki Merkel, aki biztosított, hogy mindent megtesznek a szörnyű gyilkosság hátterének feltárásáért.

Angela Merkel német kancellár nyilatkozik a sajtó képviselőinek a Frankfurt am Main melletti Hanau városban elkövetett lövöldözéssel kapcsolatban a berlini kancellárián 2020. február 20-án (Fotó: MTI/EPA/Omer Messinger)

Az ámokfutás tizenegy halálos áldozata között a DPA német hírügynökség információi szerint számos migrációs hátterű személy lehet, a halálos áldozatokon kívül több súlyos és kevésbé súlyos sérült is van. A német közmédia híroldala, a Tagesschau a németországi kurdok ernyőszervezetére hivatkozva azt írta: több kurd származású személy is van az áldozatok között. A Bild bulvárlap egy 35 éves terhes női áldozatról is tud.

A két, egymást követő támadást két bárban követték el. A Die Welt információja szerint az áldozatok nagy arányban fiatalok lehetnek. A feltételezett elkövetőt, a 43 éves, hanaui német állampolgárt, Tobias R.-t később a lakásán holtan találták a rendőrök. A nyomozók abból indulnak ki, hogy lelőtte saját magát és 72 éves édesanyját is. Az eddig rendelkezésre álló információkról Hessen belügyminisztere, Peter Beuth (CDU) számolt be a tartományi parlamentben csütörtökön.

Tobias R. sportlövész volt, legálisan tarthatott fegyvert. Korábban nem került a rendőrség látóterébe, de pár nappal a tragédia előtt sajtóinformációk szerint egy interneten látható videóban is hangoztatta szélsőséges és paranoid nézeteit. A videóban, amelyről először a Bild számolt be, angolul beszél, az amerikaiaknak akar átadni egy „üzenetet”, pár nappal később elkövetett tettére azonban semmi nem utal a videóban, de negatívan nyilvánul meg az arab országokból és Törökországból érkező bevándorlókkal kapcsolatban és arról beszél: egy titkosszolgálat kormányozza Németországot. Az eddigi információk arra utalnak, hogy egyedül követte el a cselekményt.

A bajor belügyminiszter, Joachim Herrmann (CSU) szerint abból indulnak ki, hogy szélsőjobboldali háttere volt a terrorcselekménynek. Ezt egy, a tartományi belügyminiszterek és a szövetségi belügyminiszter megbeszélése után mondta, kiemelve, hogy az elkövető jórészt külföldi származású személyeket támadott meg. Törökország is rasszista támadásként ítélte el a cselekményt, és az ügy gyors tisztázására szólított fel. Recep Tayyip Erdogan török elnök szóvivője, Ibrahim Kalin a Twitteren azt írta: elvárják a német hatóságoktól, hogy maximális erőfeszítéseket tegyenek az ügy felderítése érdekében.

Lövöldözés Frankfurt mellett, legalább tizenegy halott | Magyar Hang

Megtalálták a feltételezett elkövető holttestét egy lakásban. Búcsúlevél és egy videó is volt.

A CDU elnöke és védelmi minsizter Annegret Kramp-Karrenbauer a Twitteren azt írta: tisztázni kell a bűncselekmény hátterét, a szélsőjobboldali motivációjú erőszakot pedig nem lehet tolerálni, össze kell fogni ellene. Saskia Esken, a szociáldemokrata párt (SPD) elnöke borzalmas tettnek nevezte a cselekményt, és „jobboldali terrorról” írt a Twitteren. Mint fogalmazott: Németországban sokáig vonakodtak attól, hogy nevén nevezzék a jelenséget. A Baloldali Párt (Die Linke) pártelnöke, Katja Kipping a jobboldali populista-radikális pártot, az AfD-t tette felelőssé a történtekért.

A hanaui rasszista támadás szerinte nem egy baleset volt, hanem a jobboldali heccelés eredménye. Alice Weidel, az AfD frakcióvezetője szörnyű tettről írt, részvétét fejezte ki és a sérülteknek mielőbbi gyógyulást kívánt. Christian Lindner, a szabaddemokraták elnöke (FDP) nyilvánvaló rasszista terrorról írt és arról, hogy a szélsőjobboldaliságnak minden erővel ellen kell állni. A Zöldek (Die Grünen) elnöke, Annalena Baerbock helyeselte, hogy nyilvánvalóan rasszista hátterű bűncselekmény miatt nyomoz a szövetségi főügyészség.

A Kurdisztáni Közösségek Németországi Szövetsége kurd ernyőszervezet és a Németországi Zsidók Központi Tanácsa is a politika felelősségét feszegette. Josef Schuster, a zsidó szervezet elnöke szemrehányást tett a hatóságoknak, amiért elhanyagolták és relativizálták a szélsőjobboldal jelentette veszélyt. A kurd szervezet szerint a „politikai felelősök” nem küzdöttek elég elszántan szélsőjobboldali hálózatok és jobboldali terrorizmus ellen, ezen kívül szerintük az AfD retorikája is táptalajt jelent a „jobboldali terrornak”.