Szijjártó Péter: Jól van a Gázai övezetben tartózkodó 15 magyar

Szijjártó Péter: Jól van a Gázai övezetben tartózkodó 15 magyar

Szijjártó Péter (Forrás: Szijjártó Péter/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Továbbra is 15 magyar tartózkodik az izraeli légicsapások által sújtott Gázai övezetben, „valamennyien épségben vannak, még a rendkívül nehéz körülmények ellenére is” – közölte szerdán reggel Szijjártó Péter. A külügyminiszter a Facebook oldalán számolt be arról, hogy mindannyiukkal folyamatos kapcsolatban vannak, kollégái naponta többször is beszélnek velük és családtagjaikkal telefonon, legutóbb éppen a szerda reggeli órákban. A tel-avivi és kairói nagykövetségeik szorosan együttműködnek, és valamennyi nemzetközi partnerrel folyamatos kapcsolatban vannak annak érdekében, hogy az állampolgárainknak lehetősége nyíljon biztonságban elhagyni az övezetet, ennek feltételei azonban jelenleg nem adottak.

A Hamász múlt szombati nagyszabású támadása után megindult izraeli légicsapások miatt a Gázai övezetben rekedtek helyzete egyre rosszabb. A területet nem lehet elhagyni, Izrael pedig elzárta a víz- és áramszolgáltatást is. A gázai al-Ahli Arab kórházat kedden este bombatámadás érte, a helyi beszámolók szerint több százan halhattak meg: betegek, illetve olyan palesztinok, akik a kórház területén keresték menedéket. Az Izraeli Védelmi Erők azt állítják, hogy nem ők felelősek a tragédiáért, hanem a Palesztin Iszlám Dzsihád.

Izrael közben szerdán reggel ismét felszólította a Gázai övezet északi részén élőket, hogy hagyják el otthonaikat és menjenek a déli régióba.