Szlovák külügyminiszter: mintha a Kreml kézikönyvéből származnának a magyar érvek

Szlovák külügyminiszter: mintha a Kreml kézikönyvéből származnának a magyar érvek

Rastislav Káčer szlovák külügyminiszter 2022. október 17-én Brüsszelben (Fotó: Facebook/Rastislav Káčer)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az érvek, amelyeket a magyar kormánytól hallunk, gyakran megegyeznek azokkal, amelyeket a Kreml propagandája használ az információs háborújában – mondta Rastislav Káčer szlovák külügyminiszter a Napunknak (a Denník magyar nyelvű kiadásának) adott interjújában. „Úgy gondolom, hogy ezek az érvek teljesen elhibázottak. Ezek az érvek mintha a Kreml kézikönyvéből származnának” – fogalmazott. Hozzátette: „ezek a szankciók semmiképpen sem károsabbak Európa számára. Egyesek még azt is mondják, hogy Oroszországnak segítenek – ha ez igaz lenne, Oroszország nem lázadozna ellenük. Magyarország ezzel a nézettel egyedül van az Európai Unióban, és teljesen elszigetelődött a többi nyugati szövetségesétől.”

A Visegrádi Négyekkel kapcsolatban azt mondta, hogy a probléma már akkor felmerült, „amikor Magyarország 2014 körül elkezdte a V4-eket egyfajta politikai eszközként használni az Európai Unión belül. »Mi mások vagyunk«, »mi vagyunk a jobb Európa« – a magyar elnökségnek volt egy videója is arról, hogy mi mennyire különlegesek vagyunk. Én már akkor is azt mondtam, hogy mi elsősorban az Európai Unió részei vagyunk. Már akkor is kezdtük nehezményezni, hogy a V4-eket a másság szigeteként ábrázolták Európában.” Hozzátette: korábban a V4-et sokan V2+2-nek tekintették, de ma már inkább V3+1 lett belőle. Magyarország azonban már a háború előtt is másképp viszonyult Ukrajnához; a NATO-n belül az egyetlen olyan ország volt, amely szisztematikusan blokkolta a párbeszédet Ukrajnával.

Káčer arról is beszélt, hogy nagyon szokatlan az a módszer, ahogy a magyar kormány ingatlanokat vásárol a szomszédos országokban. A külhoni magyaroknak szóló gazdasági támogatások kiosztásába pedig beleszólást fog kérni a szlovák kormány. 

A korábbi reformista szlovák pénzügyminiszter, Ivan Mikloš arról beszélt néhány napja szintén a Denniknek, hogy „mindazok a nézetek, amelyek megkérdőjelezik az Oroszországgal szembeni szankciókat, tévesek és helytelenek gazdasági szempontból, és még inkább azok geopolitikai szempontból, valamint morális és etikai szempontból”.

Frissítés: Menczer Tamás külügyi államtitkár reagált az interjúra.