Szorul a hurok András herceg körül?

Szorul a hurok András herceg körül?

András yorki herceg 2018. november 26-án az ausztráliai Adelaide-ben. Újabb tanúk vallottak arról, hogy II. Erzsébet fia gyakran utazott a pedofil mágnás, a két éve elhunyt Jeffrey Epstein magángépén (Fotó: MTI/EPA/AAP/David Mariuz)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elindult a pedofil mágnás, a két éve elhunyt Jeffrey Epstein „kerítőjeként” emlegetett Ghislaine Maxwell pere. A pénzember pilótájának vallomása szerint olyan prominens személyeket fuvarozott, mint II. Erzsébet fia, Bill Clinton és Donald Trump volt amerikai elnökök és Kevin Spacey.

A gyerekprostitúció miatt korábban elítélt, az újabb eljárások elől 2019-ben a börtöncellájában az öngyilkosságba menekülő Jeffrey Epstein Lolita Express néven emlegetett magánrepülőjén vendégként megfordult és utazott II. Erzsébet második fia, András herceg, Bill Clinton és Donald Trump volt amerikai elnökök, valamint az ugyancsak egy szexuális zaklatási botrányon elhasaló Kevin Spacey amerikai színész is. Ez derült ki a pedofil Epstein „kerítőjeként” emlegetett Ghislaine Maxwell tárgyalásának első napján.

A bíróság az ügyészség tanújaként meghallgatta ugyanis Epstein magángépének pilótáját. Larry Visoski mintegy 25 évig vezette a luxusgépet. A brit közszolgálati BBC beszámolója szerint a pilóta arról beszélt, egyértelműen Epstein volt a „vezér”, ám a második számú embernek egyértelműen – a néhai brit médiamogul, Robert Maxwell lánya – Ghislaine számított. Epstein és Maxwell a '90-es évek elején néhány évig jártak is egymással, de 2008-ig igen közeli maradt a kapcsolatuk.

A kiskorú lányok szexkereskedelme miatt még 2020 nyarán őrizetbe vett Ghislaine Maxwellt bűnszövetkezetben elkövetett szexkereskedelemmel vádolják, azzal, hogy 1994 és 2004 között segített Epsteinnek a gyereklányok kerítésében. Epstein masszív hálózatot működtetett, amely fiatal, olykor 14 éves lányokat kényszerített prostitúcióra és közvetített a felső tízezer számára. A 2008-ban gyerekprostitúció miatt egyszer már elítélt pénzember 2019. július 6-án vették őrizetbe. A 66 éves férfi azonban még bármiféle eljárás megindítása előtt öngyilkos lett a manhattani cellájában. Az Epstein-ügy kirobbanása azért lehet sokak számára kellemetlen, mert a befektető sok mindenkivel – többek között a hivatalából nemrég távozó Donald Trumppal, de Bill Clinton korábbi elnökkel is – jó kapcsolatot ápolt. Maxwell volt egyébként az, aki Epsteint többek között Bill Clintonnak és a brit királyi család tagjainak, köztük András yorki hercegnek is bemutatta.

Tanúvallomásában Visoski felidézte, Maxwell kapcsolata Epsteinnel inkább személyes, semmint üzleti volt, ugyanakkor a pilóta romantikusnak sem tartotta a köteléket. A férfi azt azonban leszögezte, 25 év alatt egyetlen egyszer sem látott semmilyen szexuális cselekményt az utak alatt, igaz, a pilótafülke ajtaja mindig zárva volt.

Visoski arról is beszélt, látta a gépen Virginia Roberts Giuffrét is, aki azzal vádolja András herceget, hogy 2001-ben, amikor ő még csak 17 volt, arra kényszerítették, szexeljen az akkor 41 éves királyi sarjjal. „Alacsonyabb nő sötét szőke hajjal. Nem tűnt fiatalnak. Úgy értem, bárhogy is nézzük a fiatal definícióját, az én fogalmaim szerint kész nőnek tűnt” – mondta róla Epstein egykori pilótája.

II. Erzsébet fia egyébként a vádakat egy 2019-es interjúban tagadta, hozzátéve, hogy arra sem emlékszik, hogy találkozott volna a nővel. A párról közben napvilágot látott egy közös felvétel, amin a herceg átkarolja a fiatal lányt. Később András közleményt is kiadott, melyben közölte, hogy nagyon bánja, hogy kapcsolatba került Epsteinnel, akit korábban közeli barátjának nevezett.

A tárgyaláson meghallgattak egy másik tanút. A Jane álnéven bemutatott nő 14 éves korában, 1994-ben egy michigani nyári táborban ismerkedett meg az Epstein-Maxwell párossal. Úgy mutatták be neki a pénzembert, mint egy tehetős támogatót, aki ösztöndíjakkal támogatja a diákokat. Jane apja egy évvel korábban rákban hunyt el, családja pedig anyagi gondokkal küszködött, Eptsein azt ígérte neki támogatja a nő tanulmányait, ehelyett szexuálisan zaklatta őt.

A nő elmondása szerint 14 és 16 éves kora között tízszer utazott Epstein magángépén. Tanúvallomásában azt is megemlítette, volt, hogy András herceggel utazott együtt. A brit The Guardian napilap tudósítása szerint Epstein 14 éves korában bemutatta őt Donald Trumpnak, erre a volt elnök Mar-a-Lago-i otthonában került sor a floridai Palm Beachen.

Jane részletesen beszámolt arról, hogy zaklatta szexuálisan Epstein, miket tett vele a New York-i mágnás. A nő szerint Maxwell, aki amolyan felkészítés gyanánt, beszélt neki a szexről, jelen volt ezeknél az eseményeknél. A most 41 éves áldozat „orgiákról” is említést tett más résztvevőkkel, és ezzel összefüggésben arról beszélt, hogy fájdalmat érzett az állítólagos találkozások során.

Miközben az ügyészek váltig állítják, hogy Maxwell volt Epstein „legjobb barátja és jobb keze”, addig a vádlott ezúttal is ártatlannak vallotta magát az ellene felhozott nyolc vádpontban. Amennyiben a bíróság bűnösnek találja a most 59 éves – a brit mellett francia és amerikai állampolgársággal is bíró – Maxwellt, úgy akár 80 év börtönt is kaphat. 

 A tárgyalás újabb tanúk meghallgatásával folytatódik majd.