Telex: Fico győzelme után megállt az illegális bevándorlók áradata Magyarország felől

Telex: Fico győzelme után megállt az illegális bevándorlók áradata Magyarország felől

Egy csoport migráns a szerb–magyar határ közelében 2021 májusában (Fotó: AFP via Europress/Oliver Bunic)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Eltűntek a migránsok Szlovákia déli részéről, írja a Telex a szlovák–magyar határ helyzetére és a rendőrségi berkekre rálátó forrásaira hivatkozva. Mint a portál felidézi, az újabb menekülthullám nagyjából tavasszal kezdődött, nyáron pedig egyre nagyobb számban kezdtek el folyamatosan beáramlani az illegális bevándorlók a dél-szlovákiai határ menti falvakba Magyarországról. Őszre már odáig fajult a helyzet, hogy hetente több ezren is érkeztek. A járásban rendkívüli helyzetet is hirdettek, a határra katonákat vezényeltek.

Mára semmi sem maradt ebből. „Teljes mértékben megszűnt az áradat, igazolni tudom” – mondta erről a szlovákiai Ipolyhídvég polgármestere, aki szerint a szeptember 30-án tartott szlovákiai választások utáni hetekben folyamatosan fogyni kezdtek a menekültek, „október végére pedig már nem volt migráns”. A polgármester azzal óvatos, hogy milyen következtetéseket von le ebből az együttállásból, de szerinte „aki egy kicsit is olvas a sorok között”, az feltételezhet dolgokat „nullából lett több ezer, aztán három hónapon belül újra nulla. Ennek a kilengésnek biztosan van oka.”

Ugyanez történt Kóváron is – a csúcson ide egyszerre 150-en is érkeztek. Pedig ebbe a faluba csak akkor tudtak eljutni a magyar határon át érkezők, ha eléggé alacsony volt az Ipoly. A migrációs hullám mára itt is abbamaradt. A polgármester, Keresteš Renáta szerint az elmúlt három-négy hétben maradtak el a migránsok, ő viszont ezt azzal magyarázta, hogy megemelkedett az Ipoly vize, és a levegő is lehűlt. A szeptember végi szlovákiai választásokkal ő azért nem kötné ezt össze, mert még utána is „vígan jöttek”.

A Telex magyar rendőrség helyzetére rálátó forrása szerint a rendőrök is észrevették, hogy a szlovákiai választások után visszaesett a menekültek száma. Elmondása szerint alig volt egy-egy eset az utána következő héten, „azóta pedig egy sincs”. „Biztos, hogy ez szervezett volt, hiszen nem szűnt meg egy olyan nemzetközi konfliktus sem, ami miatt megszűnhetett volna a migráció” – fejtette ki a lap forrása. A portál felidézte, amikor megindult a menekültáradat, a szlovák választási kampányban elég forró témává vált az illegális migráció. Orbán Viktor szlovákiai szövetségese, a Smer (Irány) párt, élén Robert Ficóval, a migránshelyzet miatt a szlovák–magyar határ mielőbbi lezárását követelte, így neki jól jöhetett a sok idegen ember, akikkel lehetett riogatni. A Most-Híd nevű párt szerint viszont azért jelent meg ennyi migráns Szlovákiában az elmúlt fél évben, mert a magyar rendőrség tétlen volt, azaz szándékosan engedte át az érkezőket Szlovákiába. A párt elnöke egyenesen arra utalt: Orbán Viktor így akarta befolyásolni a szlovák választásokat.

Amikor szeptember 13-i kormányinfón Gulyás Gergelyt a Magyarország irányából Szlovákiába ezrével átjutó menekültekről kérdezték, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt felelte: ő csak arról tud beszélni, hogy a déli határt nagyon jól védik, a schengeni határokat viszont nem tudják ennyire védeni. Gulyás azt állította: nem találkozott olyan vádakkal, hogy néhány szlovákiai párt szerint Orbán Viktor szándékosan engedi át a migránsokat a határon, egyébként meg éppen hogy segítették Szlovákiát azzal, hogy több ezer migránst állítottak meg a déli határon. Robert Fico végül szeptember 30-án megnyerte a szlovák választásokat. Miniszterelnökké választása után erőt akart demonstrálni, így még ő maga is felvonult a szlovák–magyar határra, így próbálta betartani azt a választási ígéretét, hogy szigorúbban és keményebben fognak fellépni az illegális migrációval szemben. A választási győzelme utáni hetekben aztán fokozatosan megszűnt a Szlovákiát addig erősen sújtó migrációs hullám.