Trump katonai titkokat oszthatott meg a golfklubjában

Trump katonai titkokat oszthatott meg a golfklubjában

A 2024-es amerikai elnökválasztáson újrainduló Donald Trump volt amerikai elnök egy kampányrendezvényen, New Hampshire-ben 2023. április 27-én (Fotó: MTI/EPA/C. J. Gunther)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Titkosított Pentagon-iratról beszélhetett Donald Trump 2021-ben egy golfklubban – derítette ki a CNN. A lap megszerzett egy kétperces hangfelvételt, amely szerint a volt amerikai elnök egy Irán elleni támadásról szóló iratot mutogatott látogatóinak Bedminsterben. Mindez újabb fontos bizonyítékot jelenthet Jack Smith különleges ügyész vádiratában.

A korábbi amerikai elnök ellen június 13-án emeltek vádat, Trump viszont mind a 37 vádpontban ártatlannak nevezte magát. Jelenleg szabadlábon védekezhet. Titkosított iratok tárolásával, az igazságszolgáltatás akadályozásával, illetve hamis tanúzással vádolják őt. Felmerült az is, hogy megsérthette az 1917-es kémtörvényt azzal, hogy atomtitkokról és nemzetbiztonságról szóló dokumentumokat nem megfelelő módon tárolt.

A CNN által megszerzett felvétel 2021. júliusi, Trump ekkor fogadta a volt kabinetfőnöke, Mark Meadows memoárján dolgozókat. A szerzővel és a kiadói munkatárssal arról beszélgetett, hogy korábban a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke, Mark Milley nem támogatott egy Irán elleni támadást, sőt Trumpot azzal vádolta, hogy ő viszont megindítaná a hadműveletet. A volt amerikai elnök szerint elképesztő Milley erről szóló állítása. Trump lobogtatott is egy irathalmot, amelyet elmondása szerint a védelmi minisztérium és Milley mutatott be neki.

A felek viccelődtek Hillary Clinton emailügyén is. Trump szerint „Hillary ezt kinyomtatta volna”, mire a stábjának tagja úgy fogalmazott, „nem, ő tovább küldte volna Weinernek”. Anthony Weiner volt az a demokrata képviselő, akinek a laptopjával kapcsolatban az FBI újraindította a titkos információk kezelésével összefüggő vizsgálatot 2016-ban. Trump azt mondja, elnökként feloldhatta volna a titkosítást, de most már nem tudja, így a kezében lévő papír még mindig titkos.