Túlzott sugárzás miatt időlegesen kivonják a francia piacról az iPhone 12-t

Túlzott sugárzás miatt időlegesen kivonják a francia piacról az iPhone 12-t

Okostelefon (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Időlegesen kivonják az iPhone 12-es készülékeket Franciaországban a forgalomból, miután a kibocsátott elektromágneses hullámok mértéke (azaz a fajlagos abszorpciós ráta) meghaladja a szabályozási küszöbértéket. A Nemzeti Frekvencia Ügynökség (ANFR) számolt be róla, hogy kivonják a piacról a terméket. A problémát igyekeznek nagyon komolyan venni, még ha a közlés szerint a készülékek kis mértékben lépik is csak túl a küszöbértéket. Az ANFR arra kérte az Apple-t, vessen be minden rendelkezésére álló eszközt a hiba mielőbbi orvoslására. Az amerikai cég két hetet kapott a probléma megoldására.

Más iPhone-modelleknél nem jeleztek problémát, csak a 12-esnél. Tehát az iPhone 12 Pro, a 12Pro Max és a 12 Mini esetében nem számoltak be hasonlóról. Az iPhone 12 viszont a vizsgálatok szerint túlzott mértékben bocsát ki magából az emberi test által elnyelt elektromágneses hullámokat. A telefonok már 2020 óta forgalomban vannak, de a problémát most észlelték először. A Le Figaro cikke szerint azért van ez így, mert az elektromágneses hullámok áramlási sebessége a frissítésektől függően változhat. A gond a digitális ügyekért felelős miniszter, Jean-Noël Barrot közlése szerint pedig valóban a szoftverfrissítés eredménye.

Barrot elmondta azt is, a megállapított küszöbérték tízszer alacsonyabb annál, mint amennyinek a tudományos kutatások szerint egészségügyi következményei lehetnek. Ez alapján tehát az iPhone 12-vel rendelkező franciáknak sem kell attól tartaniuk, hogy bajuk lesz a készüléktől. Azokat továbbra is használni lehet a közlés szerint.

A Le Figaro szerint egy egyszerű szoftverfrissítés elegendő lesz ahhoz, hogy a kibocsátott hullámok ismét a megfelelő szint alatt maradjanak. Az Apple viszont egyelőre vitatja a következtetéseket, és úgy látja, megfelel a szabványoknak. Barrot szerint amennyiben a probléma nem oldódik meg, kész elrendelni a forgalomban lévő készülékek visszahívását. A miniszter szerint a kivonási kérelmet kiterjeszthetik a teljes európai piacra is. A forgalomból való kivonás jelenleg időleges, amíg az Apple nem orvosolja a problémát. Szeptember 12-től érvényes a döntés, ha pedig nem sikerül megoldani a dolgot, az Apple-nek kell gondoskodnia a már eladott példányok visszahívásáról.