Új identitást öltöttek az identitáriusok

Új identitást öltöttek az identitáriusok

Gerald Darmanin francia belügyminiszter (Fotó: Gerald Darmanin/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Letartóztatták a 2021 márciusában feloszlatott francia Identitás Generáció (Génération Identitaire) 12 egykori tagját – derült ki a Le Figaro cikkéből. A vád velük szemben, hogy Argos néven törvénytelenül létrehoztak egy hasonló új szervezetet. Négy további embert keresnek még a párizsi csendőrök. A Telegram közösségi csatornán több szélsőjobboldali aktivista arról számolt be, hogy házkutatások zajlottak egész Franciaországban, leginkább Párizsra, Lyonra és Savoie-ra koncentrálva. Feltételezések szerint a gyanúsítottak egy része az ASLA nevű szélsőjobboldali csoport tagja is volt, de ezt az AFP nem tudta megerősíttetni.

A gyanú szerint az Argos céljai nagyon közel állnak a korábbi szélsőjobboldali szervezetéhez. Honlapja szerint céljuk, hogy megvédjék „több évezredes civilizációnkat, amelyet az elmúlt évtizedekben progresszív téveszmék, kényszerű amnézia és más civilizációknak való alávetettség” csonkítottak meg.

A razziára Gérald Darmanin belügyminiszter jelentése nyomán került sor, a nyomozás elsősorban a szervezet fenntartására vagy újjáalakítására koncentrált. Felgyorsítják és megsokszorozzák az identitárius mozgalmakkal szembeni eljárásokat, ami egyenértékű a politikai üldözéssel Pierre-Vincent Lambert ügyvéd szerint, aki a vádlottak egyik pártja tanácsadójának nevezi magát. Lambert szerint a hatóságok aránytalan eszközöket bevetve üldözik az ultrajobboldali aktivistákat, ennek jegyében pedig sokszor az érintettek évekkel korábbi ügyeit veszik elő. Már egy plakátért vagy transzparensért is negyvennyolc órára őrizetbe vesznek embereket, és szisztematikusan keresik a bizonyítékokat a gyanús aktivistákkal szemben.

Az Identitás Generáció az iszlámmal és migránsokkal szembeni látványos akciókkal vétette észre magát, a francia kormány pedig 2021-ben arra jutott, hogy a szervezet diszkriminációra, gyűlöletre és erőszakra uszít. A francia vezetés úgy ítélte meg, hogy a radikális jobboldali szervezet származásuk, etnikumuk vagy vallásuk miatt vett célba embereket, a formája és katonai szervezettsége miatt pedig magánmilícia jellegét öltötte. A feloszlatást ezek mellett azzal is indokolták, hogy az identitárius mozgalom anyagi támogatást kapott az Új-Zélandon életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt ausztrál Brenton Tarranttól. Ő volt az, aki 2019 márciusában ötvenegy embert gyilkolt meg az új-zélandi Christchurch két mecsetjében.